Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.01.2013.
07:14
Ž. Marković - Vesti A

Region u dužničkom ropstvu (4): Beba sa kreditom

Ukupna zaduženost građana BiH, prema podacima nadležnih institucija, krajem prošle godine iznosila je 6,8 milijardi maraka (oko 3,5 milijarde evra). Prema nezvaničnim procenama, pošto popis stanovništva još nije sproveden, svaki građanin BiH, što uključuje i svaku novorođenu bebu, praktično je dužan oko 850 evra!

Ekonomska kriza: Prinudno iseljavanje

Čak 70 odsto kredita koristi se za puko preživljavanje ili vraćanje starih kredita. Građani dižu kredite da bi opremili decu za školu, kupili drva za ogrev ili spremili zimnicu. Najveći broj kredita spada u kategoriju nenamenskih, a banke se već godinama suočavaju s ogromnim problemom građana koji kredite ne vraćaju.

To otvara problem druge vrste koji preti da postane nerešiv jer se sve više žiranata suočava sa činjenicom da mora vraćati kredite dužnika kojima su bili garanti za podizanje novca. Prema podacima udruženja za zaštitu žiranata u Republici Srpskoj, samo u prošloj godini jamci kredita su vratili oko 12,5 miliona evra.

Kreditom protiv krize

Kad je u pitanju zaduženost u Republici Srpskoj po glavi stanovnika, ona je nešto manja od one na nivou cele BiH. Naime, svaki građanin ovog entiteta dužan je tačno 1.532 marke. Ukupna zaduženosti iznosi 2,19 milijardi maraka. Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, zaduženost po glavi stanovnika na kraju 2009. godine bila 1.393 marke, što dovoljno govori o trendu sve masovnijeg uzimanja kredita.


Kupite mi kravu

Samohrana majka troje maloletne dece s posebnim potrebama Božana Aleksić iz Prijedora prošlog leta obratila se javnosti da nema novca da im kupi lekove ni da prehrani svoju porodicu. Pošto je i sama bolesna, zamolila je sve ljude dobre volje da joj pomognu da kupi kravu kako bi mogla da prehrani svoje bolesne sinove.

Marija M. iz Banjaluke ima platu oko 300 evra. Ova samohrana majka odgaja dvoje dece koja pohađaju osnovnu školu. Svake godine u avgustu joj padne mrak na oči jer su troškovi opremanja dva školarca ogromni.

- Od svoje plate ne mogu da platim ni knjige, ni beležnice, ni svu drugu opremu za školu. Zato sam prinuđena da dignem kredit. Problem je što se ista situacija dogodi pred zimu kad treba nabaviti drva. I tako kredit za kreditom, postala sam rob banaka - priča Marija.

Direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini Aleksa Milojević smatra da zaduženost u BiH dostiže tačku usijanja, upravo zbog toga što građani mahom dižu kredite za tekuću potrošnju i servisiranje dugova.

- Mnogo je onih koji ne mogu da se izbore s ratama starih kredita, pa dižu nove i tako izbegavaju plenidbu stvari. Problem je što nivo proizvodnje konstantno pada, a zaduženost građana i privrede raste. Radnici masovno ostaju bez posla, a preduzeća se gase, što ljude tera da se zadužuju, kako bi preživeli - reči su Alekse Milojevića.
 

Da sve bude mnogo interesantnije, veliki broj građana odlučuje da se zaduži i digne kredit da bi mogli da odu na - letovanje. Ekonomisti takav trend povezuju s našim mentalitetom i besmislenim željama da se bude isti kao komšija ili prijatelj koji sebi može da priušti razne vrste luksuza.


- Statistike pokazuju da se veliki broj građana odlučuje da digne kredit da bi otišli na more. I onda cele godine moraju da otplaćuju taj kredit što je dodatno opterećenje za kućne budžete. Retki su oni koji za takve namene štede jer mnogo je lakše dobiti kredit u banci nego taj iznos uštedeti preko cele godine - kaže u Udruženju potrošača RS.

Sutra - Region u dužničkom ropstvu (5): Banke vlasnici celih gradova

POVEZANE VESTI

Sreda 23.01.2013. 10:42
Zato strane banke, tj njene filijale finansiraju matične banke i pokrivaju njeno poslovanje u matičnoj zemlji sa svojim zelenaškim kamatama u bivšim komunističkim zemljama. Sa karticom Rafesen banke u Beču nemožete da podignete u njihovoj banci novce bez dobre provizije jer te šalju 200 km dalje,(isti slučaj kao što je bio sa ljubljanskom bankom) jer jeste isto ime, ali nije firma. Kćerka je bila bijesna i rekla je da odmah mijenja sve njihove usluge za usluge neke druge banke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online