Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 23.04.2014.
20:10
Beta A

EU i dalje preti Rusiji?

Evropska komisija je danas stavila do znanja da su u toku konsultacije sa članicama Evropske unije oko ekonomskih sankcija prema Rusiji ako se ispostavi da Moskva ne radi na primeni Ženevskog sporazuma o mirnom rešavanju ukrajinske krize.

Rusiji sankcije ukoliko se utvrdi da ne primenjuje odluke Ženevskog sporazuma?
 

Predstavnici Evropske komisije nisu međutim dali nikakav jasniji odgovor na pitanje novinara da li je u skladu s Ženevskim sporazumom odluka vlasti u Kijevu da vojskom napadne pobunjene delove istočne Ukrajine i da li će sankcije biti primenjene i prema privremenoj ukrajinskoj vladi ako ne budu sklonjene barikade s kijevskih ulica i nelegalne grupe ne napuste zvanične objekte.

Portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Majkl Man jedino je ukazao na stav iz ženevskog sporazuma da sve naoružane grupe moraju da se razoružaju, a da sve ilegalno zauzete ustanove moraju biti oslobođene.

Predstavnici EK su rekli da su sve strane potpisnice Ženevskog sporazuma, Rusija, SAD, Ukrajina i Evropska unija, dužne da primene taj dogovor o smanjivanju zategnutnosti i mirnom, političkom rešavanju ukrajinske krize.

Zvaničnici EK su ocenili da se sporazum već početno sprovodi i ukazali na to da vlada u Kijevu priprema zakon o amnestiji svih lica koja polože oružje.

Pročitajte još:

I Rusija i Ukrajina moraju poštovati Ženevski sporazum, kako bi došlo do stabilizacije odnosa

* "Kijev ilegalno uzima ruski gas"

* "Kijev ne želi da kontroliše ekstremiste"

* "Uzvratićemo na svaki napad na Ruse"

Eventualnu odluku o ekonomskim sankcijama prema Rusiji, kako je rečeno, moraju jednoglasno usvojiti svih 28 članica EU.

Neke članice EU su vrlo uzdržane prema ekonomskim sankcijama Rusiji zato što se procenjuje da bi to izazvalo veliku štetu ekonomskim interesima Unije, a moguće je da bi samo zaoštrilo ukrajinsku krizu, budući da je Rusija stavila do znanja da će uzvratiti sličnim merama prema zapadnim ekonomskim interesima u Rusiji.

Austrijski premijer Verner Fajman je izjavio da je potpuno saglasan sa stavom šefa nemačke diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera da se "ne sme zaoštravati sukob između Moskve i Kijeva novim sankcijama, već je, naprotiv, potrebno smanjiti zategnutost".

POVEZANE VESTI

Sreda 23.04.2014. 20:16
ČUJEM da su RUSI rešili da masovno proizvedu PRAĆKE . Izgleda da su se "uplašili" EU VRABACA .
Sreda 23.04.2014. 20:31
Samo se malo dok još može a vrlo brzo će kao prostitutke da mole Ruse da im mnogo ne utjeruju.Mnogo su smrđeli vreme je da se raspadnu.
Sreda 23.04.2014. 20:38
Jao sada ce jadni Ruski milijarderi morati kupovati jahte i dijamante van EU-a.Jadne Ruske dame vise nece u Pariz vec ce morati u Dubaj u soping.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online