Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Subota 15.03.2014.
11:09
Beta A

Ako uđe u Rusiju Krim ostaje žedan

Suštinsko pitanje za budućnost Krima jesu posledice po privredu ako to poluostrvo odluči da preseče veze s Ukrajinom i pripoji se Rusiji.

Prelepa Jalta ostaje bez turista zbog napete situacije
 

Jedan ruski parlamentarac najavio je da je Moskva spremna da sa više od milijardu dolara podrži Krim, koje ima strateški prilaz Crnom moru i koje je sada de fakto pod ruskom kontrolom. S druge strane, Kijev obećava da će "pokriti sve budžetske troškove Krima" koji će, kako je najavio ukrajinski ministar finansija "biti finansiran kao i do sada".

Ukrajina obezbeđuje stanovnicima Krima, kojih ima oko dva miliona, 85 odsto vodnih resursa i 82 odsto energije, kaže stručnjak Mihailo Gončar iz kijevskog centra Nomos. Potrebe za gasom na Krimu pokriva državna kompanija koja svake godine izvuče 1,6 milijardi kubni metara prirodnog gasa. Ako se Krim pripoji Rusiji, upozorava Gončar, Moskva "neće moći da kratkoročno nadoknadi resurse koje Ukrajina obezbeđuje Krimu zato što ne postoji infrastruktura između Rusije i Krima".

Svi znaju šta će biti u nedelju

 

Ako je suditi po etničkom sastavu, za ishod referenduma se ne može reči da je previše neizvestan - prema poslednjem popisu rađenom pre 13 godina, od oko dva miliona žitelja Krima, 58 odsto su Rusi, 24 odsto su Ukrajinci, a 12 odsto krimski Tatari.

Krim, glavna destinacija ruskih turista za vreme Sovjetskog Saveza, i dalje privlači posetioce, pa je turizam jedan od glavnih stubova privrede tog poluostrva. Međutim, dolaskom ruskih vojnika i ratnih brodova, letovališta poput Jalte i Jevpatorije već se plaše velikih gubitaka i loše turističke sezone.

"Mnogi su odlučili da ne idu na Krim zato što je opasno, zato što nije bezbedno mesto", kaže ukrajinska novinarka Sevgil Muzajeva i podseća da je samo prošle godine bilo više od dva miliona turista. "Šta će biti ove godine? Ne smem ni da pomislim".

Pored turizma, jedan od pokretača krimske ekonomije je poljoprivreda, koja "zavisi od vodnih resursa iz ostatka Ukrajine", kaže predsednik Fonda za razvoj Krima Oleksij Šorik. "Smešno je reći da će biti ulaganja ako se nastave nemiri. Krim je izgubljena teritorija za ekonomski razvoj", dodaje on.

Ukrajina svake godine daje 220 miliona evra Krimu, kaže zamenik direktora nevladinog centra Razumkov iz Kijeva i bivši zamenik šefa ukrajinske diplomatije Valerij Čali. On smatra da i ako Moskva da 1,1 milijardi dolara Krimu "to neće biti dovoljno za podršku novim vlastima i za socijalne garancije građanima Krima", posebno po pitanju penzija i plata.

Krimski parlament je zakazao za 16. mart referendum na kojem će se građani izjasniti o pripajanju tog crnomorskog poluostrva Rusiji. Odluka o referendumu je doneta pošto je prozapadna opozicija smenila vlast u Ukrajini.

Poluostrvo prelazilo iz carstva u carstvo

 

U ranoj istoriji Krim su zauzimali razni narodi - Goti, Huni, Bugari, Hazari... U 10. i 11. veku to poluostrvo je bilo deo Kijevske Rusije, pa potom Vizantijskog carstva, a u jednom periodu su se oko delova Krima sukobljavalji i Mletačka republika i Republika Đenova. Od 1441. do 1783. Krim je zajedno s delovima Ukrajine bio u sastavu Krimskog kaganata kojim su vladali i potomci Džingis Kana. Taj kaganat je bio deo Osmanskog carstva od 1478. do 1774. kada je posle Rusko-turskog rata Kučuk-Kajnardžijskim mirom postao nezavisan, a Rusko carstvo ga je anektiralo 1783. godine.

 

Samo u 20. veku, Krim je imao najmanje 10 različitih statusa. Nezavisnost od Ruskog carstva je dobio 13. decembra 1917, ali je mesec dana kasnije postao Socijalistička Sovjetska Republika Taurida, pa je u aprilu postao nemački protektorat, da bi u aprilu 1919. opet bio Krimska Socijalistička Sovjetska Republika, a u junu region Južne Rusije.

 

Oktobra 1921. je postao Krimska Autonomna Socijalistička Sovjetska Republika, što je trajalo do nacističke okupacije od 1941-43. Posle rata mu je oduzeta autonomija i postao je Krimska oblasti do 1954. kada je naprasnom odlukom sovjetskog lidera Nikite Hruščova, koji je imao i ukrajinsko poreklo, pripojen Ukrajini.

 

Tokom rata je znatno promenjen etnički sastav stanovništva, pošto je 1944. sovjetski lider Josif Visarionovič Staljin proterao veći deo krimskih Tatara uz optužbu da su sarađivali s nacistima. Njima je kasnije dopušteno da se vrate na crnomorsko poluostrvo, ali su ostali nepoverljvi prema vlastima u Moskvi, što je potvrđeno i u poslednjim događaima kada su organizovali demonstracije protiv proruskih krimskih vlasti.

 

POVEZANE VESTI

Subota 15.03.2014. 11:44
ahhaha zar ce tolika Rusija dozvoliti da Krim proradne, gluposti
Subota 15.03.2014. 13:17
A flekavi gorbacov ih je vretio ove zaostale tatare...kako je jos ziv, I ovi Rusi mlogo prastaju.Staljin je znao sta je radio sa cistkama.
Subota 15.03.2014. 12:28
americka demo(n)kratija ! Ako kome treba prevod, sa zadovoljstvom cu pomoci! Americka gnjida nema odgovora zasto se drze zatvorenici bez dokaza, zasto CRU koristi BL i ubija mirno stanpvnisto, krije se iza predpolozenih teza terorizma itd....gnjide americke! http://www.youtube.com/watch?v=txBLajI1-w4
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online