Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.03.2015.
06:50
S. M. Tomić - Vesti A

Umire li tradicionalno srpsko pismo (1): Ćirilica, pastorak Srbije

Kad je veliki engleski književnik Džordž Bernard Šo deo svoje imovine zaveštao filologu koji bude uredio englesko pismo da bude savršeno kao srpska ćirilica, niko nije slutio da će jednog dana Vukova azbuka biti skoro proterana sa srpskih ulica.

Arhiva
Kakav stsus danas ima ćirilica u Srbiji

Ulaskom u 21. vek, razvojem tehnologije i "demokratije", ćirilica je u javnom životu Srbije toliko okupirana latinicom i engleskim jezikom da je svojevremeno iz Narodne kancelarije predsednika države udruženju Ćirilica stigao elektronskom poštom odgovor: "Poštovani, iz tehničkih razloga nismo u mogućnosti da pročitamo vaš mejl. U slučaju da mejl pošaljete ponovo, molimo vas da tekst napišete latinicom".

"Vesti" kao jedini srpski list koji izlazi u svetu, i štampa se i ćirilicom i latinicom, dok u matici skoro svi štampani mediji izlaze na latinici, osim dva dnevna lista - "Politike" i "Večernjih novosti".

Činjenica da ćirilično izdanje "Vesti" često ostaje na evropskim kioscima, dok se latinično razgrabi, ponukala je "Vesti" da istraže zbog čega je ćirilica postala pastorak srpske dijaspore i da li se država Srbija odnosi prema svom službenom pismu majčinski ili joj pismo nije ni na kraj pameti, pa je pismo staro 1.000 godina prepustila duhu vremena.

"Vesti" kao jedini srpski proizvod u svetu i dalje namerava da štampa za svoje čitaoce i ćirilično izdanje nadajući se da mu zakoni tržišta neće jednog dana presuditi.

Gladovanje u Nici

Prosečan građanin Srbije kad izađe na ulicu uglavnom čita samo latinicu - po trgovačkim centrima Srbije šljašte reklamne table ispisane na modernom engleskom ili na srpskom, ali latinicom, ako putuje u drugi grad dočekaće ga putokazi ispisani latinicom, a ako sedne da gleda televiziju, a u tome su građani Srbije rekorderi, može da gleda nacionalnu Happy televiziju ili čita kratke vesti ispisane latinicom. Ako uzme da čita knjigu najveće srpske izdavačke kuće "Laguna", moraće da se pripremi na latinicu.

Iako čl. 10 Ustava Srbije pripisuje ćirilicu kao službeno pismo, niko se ne bavi njegovom primenom, jer službeno pismo podrazumeva i javnu upotrebu. Međutim, u Srbiji sve televizije sa nacionalnom frekvencijom, izuzev RTS-a, imaju latinicom ispisan logo.

Milorad Đošić, član upravnog odbora Srpskog udruženja Ćirilica, za "Vesti" kaže da je u Srbiji retkost videti ćirilicu:

- Srpski auto-putevi su latinična auto-strada. Obilazili smo Srbiju pre dve godine i putovali od Beograda do Pirota, pa od Pirota do Trstenika i samo smo na Gledićkim planinama videli putokaze na ćirilici. Čak i selo Blato, zadnja pošta Pirot, ima latinicom ispisano ime. Srbija je prekrivena latinicom, a zvanično pismo joj je ćirilica. Većinu ugovora građani Srbije potpisuju na latinici. Gradsko-saobraćajno preduzeće natpise na autobusima ispisuje latinicom. U svetu se lektorati srpskog jezika gase, preuzimaju ih Hrvati, koji danas imaju sedamdesetak lektorata, a mi tridesetak. Dodatak za lektora srpskog jezika na stranim fakultetima država Srbija isplaćuje kao takozvani lektorski dodatak, a to znači da je nikakav, jer od njega ne može da se živi. Tako se profesori vraćaju iz Francuske u Srbiju, bolje da prevode s francuskog kod kuće, nego da gladuju u Nici.

A. Čukić
I moderne tehnologije potiskuju ćirilicu

Stranci u zavičaju

Darko Novaković, grafički umetnik, dizajner, od 2006. godine je član društva Kultura ćirilice, a decenijama radi na grafičkom izgledu ćiriličnog pisma. U novembru prošle godine na izložbi "Ćirilica - arhitektura pisma" prikazao je 12 ćirilica, koje nose nazive delova Beograda - bulbuder, ćukovac, neimar...

- Ja se bavim lepotom ćirilice, a ne politikom. Odličan primer je reč "štititi", ako nema crtica kod Š i T, to je samo jedan poveći komad krivih linija. Ćirilicom se danas ne bavi niko, osim pojedinaca. Ja sam ćirilicom počeo da se bavim kad je Raša Livada pokrenuo časopis "Pismo" i pozvao me da ga tehnički osmislim. Bilo je to 1985. godine. Otad je prošlo 30 godina i svaki novi broj na koricama donosi novu ćirlicu. Prvo sam koristio postojeće varijante, a posle sam sam stilizovao ćirilična slova. - kaže za "Vesti" Novaković.

Vesti
* Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, 2014.

Društvo Kultura ćirilice je radilo svoje interno istraživanje u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu i ustanovilo da 90 odsto firmi i trgovina ima table ispisane na engleskom jeziku.

- Mi smo Srbi, praktično, u Srbiji stranci. Svako drugi je u pravu osim nas. I država Srbija ne može da zaštiti svoje službeno pismo, pošto ona mora prvo da se formira, jer je potpuno rashodovana! Ćirilici se ne piše dobro, pretpostavljam da će se ugasiti. Ni Ministarstvo prosvete tu ne može ništa, ono je deo Vlade i ponaša se na kursu svake nove stranke koja zauzme vlast. Naša jedina nacionalna strategija je "okreni, obrni lovu", i to za sebe - kaže Novaković.

Društvo Kultura ćirilica zasad organizuje časove kaligrafije za decu, a održali su i neke radionice u regionu, Holandiji, Francuskoj...

- I tamo je sve prepušteno pojedincima. Državna strategija ne postoji, osim što su ih opelješili kvazinacionalisti devedesetih godina.

Sutra -  Umire li tradicionalno srpsko pismo (2): Diplomatski skandal na internetu

POVEZANE VESTI

Sreda 25.03.2015. 23:15
Svi ma/terijalni dokazi govore da je cirilica puno starija od Cirila i Metodija. Treba samo procitati sta je pisao Svetislav Bilbija ili Radomir Pesic. Nelogicno je da su dva monaha prije 1000 godina napravila novo pismo i vaskoliki "slavenski" svijet ga prihvatio. Nemoguce bi bilo i u danasnje vreme uraditi ono sto im se pripisuje a ne tada putujuci na konjima i rucno pisuci knjige. Nelogicno je i to da je t.k.z." Vizantija" opismenjavala svoje podanike. Stoi podatak da su Cirili i Metodije uvodili neki red u postojece "cirilicno" pismo. Ne stoi ni tvrdnja da je Vuk S. Karadzic napisao prvi Srbski bukvar vec imamo sacuvan bukvar iz 1567 god. od Inoka Save. Puno je laznih tvrdnji i pretpostavka vezani uz Srbsko pismo i jezik. Jedna od obmana je i Crkveno Slavenski jezik. Puno vise mi gubimo zanemarujuci Cirilicu od 1000 godina..............I ja pisem latinicom jer nemam nasi slova na tastaturi pa je ljuta muka pisati ako prebacim na cirilicu...............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online