Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 19.03.2015.
06:09
J. Arsenović - Vesti A

Šta dogovaraju Gašić i Dačić?

Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić učestvovali su juče na sastanku Saveta NATO-a sa čijim su generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom razgovorali o "daljem unaprednju partnerskih odnosa i jačanju političkog dijaloga".

Tanjug
Pohvala Srbima: Jens Stoltenberg sa Ivicom Dačićem i Bratislavom Gašićem

Poznavaoci kažu da je intenziviranje dijaloga na visokom nivou samo deo pripreme za primenu Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), koje je Srbija potpisala sa NATO i koja predstavlja najviši stepen saradnje jedne zemlje nečlanice sa Alijansom.

I Rusi i Zapad

Prema istraživanju javnog mnjenja koje je 2012. sproveo Beogradski centar za bezbednosnu politiku, više od dve trećine ljudi se izjasnilo protiv članstva u NATO. Istovremeno, nije bio veliki broj zagovornika bliže vojne saradnje sa Rusima.
- Najveći broj građana se izjasnio sa saradnju i sa jednima i sa drugima i mislim da se tog principa drži i sadašnja srpska vlada - kaže Marko Milošević.

Za dominantan deo srpske javnosti ova tema je posebno osetljiva i svaki bliži oblik saradnje sa NATO unosi strah među građane da se priprema teren za učešće srpske vojske u vojnim operacijama, a vremenom i za članstvo u tom savezu.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Marko Milošević kaže da nema prostora za spekulacije jer svake godine Skupština Srbija usvaja Godišnji plan upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama, gde se tačno navodi kuda se upućuje naša vojska i u koju vrstu mirovnih misija.

- Sve su one pod pokroviteljstvom UN i EU. Pripadnici naše vojske uvek idu u sklopu kontingenta neke druge zemlje i to one koja nije priznala Kosovo, pa smo tako, na primer, išli u sklopu španskog i slovačkog kontigenta. Za eventualno učešće naše vojske u operacijama NATO potrebno je odobrenje Skupštine Srbije, a parlament to nikada neće izglasati - kaže za "Vesti" Milošević.

Prošle godine je VS učestovala u dvadesetak vojnih vežbi sa zemljama iz programa Partnerstvo za mir i u dve sa Vojskom Ruske federacije. Kad je potpisan IPAP sa Alijansom, nadležni u Srbiji su najavili vojnu vežbu sa Rusima.

Na taj način, smatraju poznavaoci, šalje se poruka da Beograd ostaje na prinicipima vojne neutralnosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.03.2015. 08:39
ljigave izda..nicke face,gledajte onog prasca crvenog,taj bi i majku i oca prodao za pecenje i pare,a tek ova slihtara bata keramika,vidite sako,pa nije za seljaka zvak.....puu izrodi
Četvrtak 19.03.2015. 07:55
e jadna Srbijo od svih koji su te prodavali,rasparčavali,lagali i obmanjivali,ova dvojica su najveće dno dna
Četvrtak 19.03.2015. 08:10
Србија је окупирана 5. октобра 2000.год. Србија је сада колонија Вашингтона и Брисела .На власт 5. октобра су дошли плаћеници Вашингтона ДОС и раде све домаће задатке запада.ДС је потписала СОФА споразум са Кондолизу Рајс 7.9. 2006.год. ДС је почео потписивање Бриселског споразума . Коштуница је дозволио Вуку Драшковићу да потпише са Генералним секретаром Северноатланског пакта Japa de Hopa Sheferom 18 јула 2005.год. чиме је Србија дозволила слободан пролаз војсци НАТО кроз Србију .Шта сада ради садашња Влада Србије ??? Ради све задатке Вашингтона .Српска војска мора да пуца на браћу Русе и да дајемо санкције Русији .Живела демократија . Живела демократија .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online