Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 27.11.2014.
10:25 >> 13:17h
Jutarnji. hr A

EP osuđuje Šešelja i vlasti Srbije

Evropski parlament je u četvrtak u Strazburu osudio "ratnohuškački i govor mržnje" Vojislava Šešelja, kao i "njegova nastojanja da Srbiju skrene s puta u Evropu", i zatražio od Haškog suda da preispita odluku o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Izjave Šešelja štetne po proces naglašava se u rezoluciji Evropskog parlamenta 

EP je usvojio rezoluciju u kojoj se "izražava zabrinutost zbog odsustva primerenog političkog reagovanja i legalnog odgovora srpskih vlasti na Šešeljevo ponašanje koje podriva verovanje žrtava u sudski postupak".

Evropski parlamentarci su "ohrabrili srpske vlasti i demokratske stranke da osude javno ispoljavanje mržnje ili ratnih poruka", a od tužilaštva Haškog suda su zatražili da preispitaju odluku o privremenom puštanju Šešelja iz zatvora s obzirom na nove
okolnosti.

"Evropski parlament", kako je naglašeno, "stavlja do znanja da različita merila u praksi Haškog suda, kad je reč o tom privremenom oslobađanju neće doprineti objektivnosti tog suda" i traži da se svi sudski postupci ubrzano okončaju da bi se kažnjavanjem krivacaza ratne zločine omogućilo pomirenje.

U raspravi pre usvajanja rezolucije su svi poslanici osudili Šešeljevo ponašanje, a samo mali broj njih su se ogradili od dovođenja u pitanje objektivnosti Haškog suda.

Rezolucijom  se naglašava i da su nedavne izjave Vojislava Šešelja štetne po proces.

Evropski parlament, prema nacrtu rezolucije, izražavai zabrinutost što je izostala primerena politička i pravna reakcija vlasti Srbije na Šešeljevo ponašanje, što smanjuje poverenje žrtava u pravni proces.

Zato se vlasti Srbije i demokratske stranke ohrabruju da osude javnu demonstraciju govora mržnje i ratne retorike te da podstiču zaštitu manjina i njihova kulturna prava.

Od srpskih vlasti traži se da istraže da li je Šešelj prekršio srpske zakone te da ojača i provodi zakone koji zabranjuju govor mržnje, diskriminaciju i pozive na nasilje, isto tako da podrže pojedince i sve političke stranke te nevladine organizacije koje se bore protiv govora mržnje.

Navodi se da je Šešelj izjavama o Vukovaru na Dan sećanja žrtava iz toga grada dao saopštenje kojim je “čestitao četnicima oslobođenje Vukovara”, čime je prekršio i uslov da ne utiče na žrtve.

Takođe se navodi da je Šeselj u nekoliko navrata spomenuo projekat “velike Srbije”, čime je javno izrazio teritorijalne pretenzije prema jednoj državi članici EU, Hrvatskoj.

Od Tribunala se traži da ubrza postupke te da poduzme korake kojima bi se povratilo poverenje u Haški sud koje je poljuljano gnusnim i neprihvatljivim izjavama Vojislava Šešelja.

Rezolucija o Srbiji zbog slučaja Šešelj usvaja se na inicijativu hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu, ali ima široku podršku i među drugim zastupnicima Evropskog parlamenta, tako da je sigurno da će biti usvojena, ocenjuje jutarnji.hr.

Bilo je pokušaja nekih zastupnika da se u rezoluciju ugradi i amandman kojim bi se izrazio stav da se “hitne rezolucije Evropskog parlamenta ne smu zloupotrebiti za posebne interese jedne države članice”, misleći na Hrvatsku, ali takav predlog nije prošao.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.11.2014. 10:31
Srbija treba dobro da razmisli poslije ovakvih odluka EP, da li je i dalje strateški cilj ući u društvo koje te iskonski mrzi ! Niko od tih teknokrata se nije upitao kako to da je prvih 5 godina ležao bez optužnice, a 12 sveukupno, radi " govora mržnje " ! Licemjerje na djelu po ko zna koji put !
Četvrtak 27.11.2014. 10:45
MOZETE I HRVATSKA I EU SESELJU DA POPUSITE KURAC NEOBREZANI PRAVOSLAVNI
Četvrtak 27.11.2014. 10:53
Što bi srbiju trebalo da zanima šta pričaju neki "ep" i hrvati ? A i hrvate bi neko mogao da podseti da su zajedničku državu davno razbili i da im je bolje da razmišljaju o svom dvorištu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online