Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.08.2014.
05:17
J. L. Petković - Vesti A

Vojnici Kfora stigli prekasno

U istražnim spisima u vezi sa otmicom i verovatnim ubistvom Mladena Vasića, kao i sa otmicom i ubistvom Milete Đukića i Dragoljuba Slavkovića iz Lipljana, juna 1999. godine, nalazi se i izjava svedoka koji navodi da je u to vreme radio kod vojne policije britanskog Kfora, a sugeriše da su počinioci za dlaku umakli Kforu.

Samo posmatrači: Vojnici Kfora
 

- Dva dana nakon otmice, sestra i rođak jednog od kidnapovanih došli su u policijsku stanicu u kojoj je radio i prijavili su dobili informacije da su Srbi zatvoreni pored "policijske stanice OVK" u takozvanoj romskoj oblasti na putu Lipljan-Rabovce. Sestra je otišla sa vojnicima Kfora i pokazala im lokaciju navodnog zatvora, a potom su oni do tamo otišli u konvoju od šest ili sedam vozila. Provalili su u kuću i pronašli cigarete koje su još gorele u pepeljari kao i neke slamnate vreće na kojima su spavale verovatno tri ili četiri osobe, navodi se u izveštaju Unmika iz 2003.


Vojnici Kfora su shvatili da su stigli prekasno i nastavili su potragu po okolnim kućama i poljima, ali bez rezultata.


- Svedok je izjavio da mu je jedan vodnik rekao da su pretražili sve kuće u toj oblasti osim zgrade koja je korišćena kako "policijska stanica OVK". Vodnik je mislio da su tamo držani zatvorenici, međutim, nije im bilo dozvoljeno da pretraže tu zgradu.

Svedok je zatim izjavio da su ga dva dana pre otmice vojnici Kfora "greškom" odveli u tu "policijsku stanicu OVK" i da je spreman da imenuje osobe koje je tamo video, a koje su u trenutku davanja izjave uglavnom radile kao "službenici KPS-a".


Trojica Srba iz Lipljana spominju se u izveštaju Unmika iz oktobra 2003. u vezi sa sumnjom da je OVK upleten u krug trgovine ljudima između Kosova i Albanije radi prinudne prostitucije i trgovine ljudskim organima. Vasić, Đukić i Slavković bili su među "zarobljenicima" viđenim u privatnom zatvoru u blizini mesta Tropoje na severu Albanije krajem jula ili početkom avgusta 1999.

Organi transportovani u Tursku

Izveštaj Unimka iz 2005. o organizovanom kriminalu na Kosovu tretira slučajeve kidnapovanja, ubistva i trgovine organima. Dokument navodi optužbe da su tokom jula i avgusta 1999. srpski civili, ali i pojedini pripadnici vojske i policije, prevoženi preko granice u Albaniju, u zatvore na severu (Tropaje), i u centralnoj Albaniji (u okolini Kukeša).

- Nakon što su držani u tim kampovima i dobro hranjeni, odvođeni su u improvizovane klinike blizu Tirane gde su im vađeni organi i transportovani za prodaju u Turskoj. Navodno, i posmrtni ostaci Srba su odvoženi u Albaniju, stoji u dokumentu.


U delu "osumnjičeni" navodi se "više, među imenima koji su spominjani u različitima iskazima su Ramuš Haradinaj, Daut Haradinaj, Džavid Elšani, Daut Luša, Alija Ljulaj, Islam Kastrati, Šićiri Ćeljaj". U tekstu se još navodi da "prema dostupnim informacijama izvori (oni koji su posvedočili istražiteljima) su bili saučesnici u počinjenim zločinima".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online