Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 17.10.2013.
03:52
Ekipa "Vesti" A

Er Srbija ostaje bez linija?

Prava namera arapskog Etihada u formiranju Er Srbije jeste da se domogne saobraćajnih prava odlazećeg Jata, smatraju vazduhoplovni stručnjaci koje su "Vesti" konsultovale.

Najveća vrednost Jata nisu ni avioni, ni zgrade, već slotovi, odnosno rezervisana vremena poletanja na aerodromima. Na tu činjenicu ukazao je Sindikat saobraćajnih pilota Srbije još 8. februara 2011. kada se za posao sa Etihadom nije znalo. Piloti su tada, između ostalog, napisali:

Aleksandar Vučić i šeik Muhamed bin Zajed
 


"Pojedine slotove imamo već više od 50 godina, a oni su odskora postali predmet trgovine u svetu. Oni će tek dobijati na vrednosti s obzirom na porast saobraćaja i nove evropske regulative koje će proizvesti dejstvo od 1. januara 2014. Za sada su na berzi slotovi u Americi i na aerodromu Hitrou u Londonu. Američki slotovi toliko vrede da je čak jedna emiratska kompanija nudila kupovinu flote Jatu za predavanje prava korišćenja na letenje. Samo slot za aerodrom London Hitrou vredi 40 miliona evra! Od 2014. vrednovaće se i slotovi za Amsterdam, Diseldorf, Frankfurt i Pariz. Procenjuje se da ukupna vrednost slotova iznosi između 250 i 300 miliona evra. Ova prava ne mogu se preneti na novu kompaniju."


Za aranžman Srbije s Etihadom zainteresovala se i Evropska unija koja ima ozbiljne sumnje, tolike da bi Er Srbija mogla da ostane bez prava letenja u zemlje EU od 1. januara 2014.
 

O ovome je Evropska komisija obavestila srpski Direktorat za civilno vazduhoplovstvo navodeći da Srbija prikriva da je zapravo pravi vlasnik Er Srbije u potpunosti Etihad, iako država na papiru ima 51 odsto udela, a takav aranžman je suprotan Sporazumu o otvorenom nebu Evrope.


 

Ovaj sporazum podrazumeva da većinski vlasnik aviokompanije ne sme biti pravno lice koje stiže iz zemlje koja nije potpisnik sporazuma, što je slučaj s Etihadom koji formalno jeste manjinski vlasnik, ali u jednom od ugovora koje Vlada skriva od javnosti definisano je i da je upravljanje Er Srbijom u narednih pet godina prepušteno poslovodstvu koje delegira Etihad. Ako Brisel proceni da je Beograd pogazio sporazum, Er Srbija bi automatski izgubila sve slotove u Evropi. To ne znači da avioni ne bi više leteli, već bi morali da traže pojedinačne dozvole za određene zemlje.
Pored Vlade koja krije ugovore, ćuti i poslovodstvo Er Srbije.


U Beograd je hitno doputovao i Džejms Hogan, predsednik uprave Etihada, s namerom da lično pokuša da raspetlja problem. Jedini iz vlasti koji se oglasio, a uključen je u aranžman s Etihadom od prvog dana, jeste Siniša Mali, ekonomski savetnik vicepremijera Aleksandra Vučića. On je rekao da "nije tajna da postoji veliki broj nezadovoljnih što se pokreće Er Srbija". Potvrdio je da je Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo stigao dopis iz EU, i to od generalnog direktorata za mobilnost i transport, u kojem se navodi da nova kompanija može da izgubi licencu za otvoreno nebo zbog prepuštanja upravljanja kompanijom stranoj državi.

- Er Srbija ostaje u većinskom vlasništvu Srbije, a Vlada ima većinu i u Upravnom odboru. Pored toga, upravo je Vlada Srbije predložila Upravnom odboru Er Srbije da generalni direktor bude Dane Kondić i ne postoji nijedna tačka u kojoj Srbija krši ratifikovani Sporazum o otvorenom nebu - naveo je Mali.

Komisija je o ovom problemu prvi put obavestila DCV još 2011. kada je pripreman međunarodni tender za prodaju Jata. Tada je precizirano da bi Jat dospeo u prekršaj ECAA sporazuma "najkasnije na kraju drugog prelaznog perioda, kada bi njegova licenca morala da bude povučena".

Da li će problem biti prevaziđen, ostaje da se vidi. U međuvremenu, Vlada i dalje ne objavljuje zaključene ugovore, iako je na to zakonom obavezana.
 

Unosna trgovina slotovima


Sve slotove, odnosno dozvoljeno vreme sletanja i poletanja, koje Jat ima na evropskim aerodromima, dobio je besplatno. Da se to može dobro unovčiti svedoči i primer Alitalije koja je pre dve godine prodala tri slota na rimskom aerodromu za 90 miliona evra. Na pojedinim aerodromima teško je dobiti zeleno svetlo. To su Hitrou u Londonu, "Šarl de Gol" u Parizu, Šeremetjevo u Moskvi kao i frankfurtski i bečki aerodrom. Nekoliko godina unazad veliki aerodromi sve više zatvaraju vrata malim aviokompanijama. Mogućnost da biraju vreme sletanja i poletanja ne postoji, a to je za aviokompanije najvažnije.


Preteće pismo


Učešće Etihada od 49 odsto vlasničkog kapitala u Jatu je u skladu s ugovorom i odredbama regulative o opštim pravilima za obavljanje vazdušnog saobraćaja u zajednici. Ovo ne bi mogao da bude slučaj kada je u pitanju efikasna kontrola Jata koja će očigledno biti u rukama države koja nije članica ECAA, što znači da Srbija nije bila u stanju da se usaglašava sa odredbama ECAA sve dok pravila za Jat kontrolu upravljanja ne budu promenjena, ili njegova licenca opozvana - navodi se u dopisu iz Brisela.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.10.2013. 07:18
Zašto bi narod o tome brinuo? Većina nema novca ni za autobus do obližnjeg mesta, pa nigde ni ne ide....
Četvrtak 17.10.2013. 08:31
Jutros sam hteo da rezervisem kartu na letu Zirih - Beograd, ali sam dobio odgovor da su letovi ukinuti, kazu da je tako iz: Prtugalije, Spanije, Nemacke, Austrije i Francuske. Kad pre?
Četvrtak 17.10.2013. 08:51
... iako država na papiru ima 51 odsto udela ... А шта је валидно осим слова на папиру, багро једна лоповска, ви процењујете одокативно ко је већински власник, и то би да нам отмете џукеле једне ЕУробске !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online