Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 17.09.2013.
01:10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Mafija ukrala 10.000 beba?!

Mnogim bebama u Srbiji za koje lekari tvrde da su umrle, gubi se svaki trag od porodilišta do groblja zbog čega nesrećni roditelji sumnjaju da se radi o krađi tek rođene zdrave dece. Za poslednjih 40 godina pretpostavlja se da je ukradeno više od 10.000 novorođenčadi - kažu iz udruženja Roditelji nestalih beba Srbije. U taj zločin su umešani lekari, babice, čistačice, matičari.

Verujte samo svojim očima: Vladimir Čičarević

Nakon što im u bolnici saopšte da je njihova beba umrla, roditelji po pravilu ne vide svoje, navodno mrtvo dete. Samo im se kaže da će bolnica poslati telo pogrebnom preduzeću da ga sahrani. Podaci o grobnim mestima, međutim, pokazuju da većina dece nikada nije sahranjena. Predsednik udruženja Roditelji nestalih beba Srbije Vladimir Čičarević apeluje na roditelje navodno umrle dece da veruju samo sopstvenim očima.


- Ne verujte lekarima kada vam kažu da vam je dete mrtvo i kada vas ubeđuju da je za vas veliki stres da ga vidite. To je prvi korak da se krađi beba stane na put. Tražite da ga vidite jer je to vaše zakonsko i ustavno pravo - savetuje Čičarević.


Njegovo udruženje prošle nedelje poslalo je apel Ministarstvu zdravlja da u roku od 48 sati donese zakonski akt kojim se zabranjuje da se mrtva novorođenčad iznesu iz porodilišta bez prethodne dozvole roditelja i sprovedene DNK analize.

Reči lete, zapisano ostaje

- Prva prijava za krađu beba podneta je 1959.
- Da su im bebe ukradene sumnja 6.000 roditelja
- Nestanak bebe zvanično prijavilo 1.500 roditelja
- U 99 odsto slučajeva roditeljima u bolnici nisu pokazali telo preminule bebe
- Više od 3.000 roditelja ima potvrde pogrebnih preduzeća da njihove bebe nikada nisu sahranjene.

- Prošlo je dva dana, a ministarka se ne odaziva. Udruženje Roditelji nestalih beba Srbije pokrenulo je javnu kampanju nazvanu "Da se više nikada nijedna beba ne ukrade". Narednih dana biće postavljeni štandovi na kojima će građani moći da potpišu peticiju za donošenje Zakona o ukradenim bebama, kojim bi Srbija postala prva zemlja sa ovakvim zakonom.


Kada prikupimo 30.000 potpisa to će biti dovoljno da od predsednika Skupštine zatražimo da Srbija što pre dobije zakon o ukradenim bebama - kaže Čičarević za "Vesti". Donošenje takvog zakona je jedini način da roditelji koji su iz porodilišta izašli "praznih ruku" imaju uvid u kompletnu dokumentaciju.


- Dnevno primam preko sto poziva i mejlova. Ljudi se javljaju jer ne znaju šta da rade i kome da se obrate. Roditeljima koji su izgubili bebu na porođaju ili odmah nakon porođaja, uskraćeno je pravo da vide dokumentaciju. Oni godinama ne znaju šta se zaista desilo sa njihovim detetom - kaže Čičarević.

Ni traga grobnom mestu: Dokument JKP Pogrebne usluge
 

Nekada i po dve decenije ostaju u dilemi da li ih je lekar slagao kada im je kazao da im je dete preminulo ili je njihovo novorođenče nekome prodato. Ta sumnja još više se pojača kada roditelji zatraže dokumentaciju iz pogrebnih preduzeća, pa se ispostavi da njihovo dete nikada nije sahranjeno.

Foto: Ilustracija
 

Čičarević zato predlaže da se uvede zabrana isporučivanja tela mrtvih beba tim preduzećima. Traži i da lekari imaju obavezu da pokažu novorođenče posle porođaja roditeljima ili rodbini i obaveznu DNK analizu roditelja zbog potvrde očinstva.
 

Protokoli prazni, pečati zamuljani

U porodilištu Narodni front u Beogradu veliki je broj duplih protokola. Na mnogima su prazna mesta porodilja, a na otpusnim listama nije bilo faksimila lekara, dok su pečati klinika bili vešto zamrljani.
Najčešći "izveštaji" lekara su bili da dete nije preživelo porođaj zbog pupčane vrpce obmotane oko vrata, infekcije, kasno utvrđene mongoloidnosti, poremećaja rada srca... Porodilje su u 80 odsto slučajeva išle na carski rez, a neretko su bebe koje su porođene normalnim putem završavale u inkubatorima uz zabranu majci da vidi bebu. Nakon nekoliko dana te bebe su proglašavane mrtvim. Svima su izgovarane isti reči utehe: "Mladi ste, biće još dece" - navodi Čičarević.

- Zahtevamo da se u porodilišta uvede 24-časovni video-nadzor, kao i posebni izveštaji lekara o broju porođaja, carskim rezovima, preminulim bebama. Želimo da pokrenemo svih 1.500 tužbi koje su nakon pet godina zastarele i da istražimo svaki slučaj - objašnjava Čičarević koji sumnja da mu je iz porodilišta 2003. ukraden sin.

Za nestalo dete Zorici 10.000 evra

Gde je moj sin: Zorica Jovanović

Zorica Jovanović, čija je zdravo rođena beba navodno preminula 1983. godine u bolnici u Ćupriji, rešila je da istera istinu do kraja. Nije joj bilo dozvoljeno da vidi telo umrle bebe, uzrok smrti nikada nije ustanovljen, a smrt bebe nije zvanično zabeležena.

 

Ona je 28. oktobra 1983. rodila zdravo dete, a tri dana kasnije, kada je trebalo da napusti porodilište, obaveštena je da je njen sin umro. Pokušala je da uđe u deo porodilišta gde je beba provela noć, ali joj je to onemogućeno. Telo bebe nije dobila, kao ni izveštaj sa autopsije, niti informaciju gde je beba, navodno, sahranjena. U novembru 2002, lokalne vlasti obavestile su Zoricu Jovanović da je rođenje njenog deteta zabeleženo u matičnim knjigama, ali ne i smrt, što je potvrđeno i 2007.

 

Nedavno je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio državi Srbiji da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra, kao i 1.800 evra za troškove postupka i advokata, kao i da obezbedi naknadu svim roditeljima koji su pre više decenija izgubili navodno preminulu decu posle porođaja, ako se ustanovi da je bila reč o trgovini decom. Zorica Jovanović veruje da je njen sin živ!

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 01:59
Sobzirom da su učestale krađe beba,nije dovoljno doneti zakon već i kaznena politika.To znači ako se utvrdi da je dete ukrađeno po kaznenoj politici(sobzirom da nema smrtne kazne) uvesti u zavisnosti od udela višegodišnje kazne u diapazonu od 20 god do 40 god. robije.
Utorak 17.09.2013. 06:06
Sobsirom bi trebalo uvest smrtne kazne.zloupotrebijo mi dijete i da ga jos 40 god.u zatvoru hranim.zakonodavac ne smije uvest smrtnu kaznu jer se plasi da ce i on doci na red.sve je to zivi kriminal.
Utorak 17.09.2013. 09:56
Ако се ишта може назвати "УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ",онда је то крађа тек рођених беба!Верујем да ни једна украдена беба није имала "јаке",тј на високим положајима, родитеље!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online