Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 25.06.2013.
13:21 >> 13:25h
Beta A

Ministri EU: Pokrenuti pregovore sa Srbijom...nekad!

Šefovi diplomatija EU su se u Luksemburgu saglasili da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i o Sporazumu o stabilziaciji i pridruživanju sa Kosovom, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje kada bi tačno ti pregovori trebalo da počnu o čemu će prepustiti odluku liderima EU koji se sastaju krajem nedelje.

Šefovi diplomatija EU saglasni da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i o Sporazumu o stabilziaciji i pridruživanju sa Kosovom. Ostaje otvoreno pitanje kada!
 

U raspravi je napravljena pauza, a očekuje se da u nastavku ministri EU dođu do jedinstvenog stava o tome da li odluku o samom tehničkom početku pregovora mora doneti Savet ministara ili Evropski savet, odnosno vođi EU.

Jedino Nemačka insistira na tome da Evropski savet (lideri EU) bude organ koji će odlučiti i prihvatiti okvir pravila za pregovore, što treba da izradi Evropska komisija. To bi bio izuzetak od dosadašnje prakse. Svi ostali ministri su za to da to treba da uradi Savet ministara inostranih poslova.

Nikolić: EU na ispitu, Ader: Bezrezervna podrška

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je EU 28. juna na velikom ispitu poštovanja sopstvenih pravila i pozvao Uniju da proceni da li je
Srbija ispunila iste uslove kao i druge zemlje.

"Ako smo zaslužili početak (pristupnih pregovora), neka nam kažu zašto pregovori ne počinju, a ako nismo, šta još  treba da učinimo da počnu pregovori", rekao je Nikolić posle susreta sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom. Ader je rekao da Mađarska bezrezervno podržava Srbiju na evropskom putu i da će tako biti i
28. juna, na sastabku lidera EU u Briselu.

 

U raspravi je pružena potpuna podrška početku pregovora sa Srbijom i odato je veliko prizanje i Beogradu i Prištini, kao i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton kao posredniku, za napredak ostvaren u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U dosadašnjoj raspravi ispoljile su se izvesne razlike oko toga šta tačno u tekstu odluke o pokretanju pregovora treba da stoji, kada je reč o Srbiji i kada je u pitanju Kosovo jer, kako je to konstatovano, treba što više usaglasiti ono što se "odobrava" Srbiji sa onim što se "odobrava" Kosovu, iako je činjenica da su to dva odvojena
postupka.

Do sada je većina šefova diplomtija EU tražila da se sam datum početka pristupnih pregovora sa Srbijom utvrdi za oktobar. Nemačka i dalje insistira na januaru, a u nacrtu zaključaka piše da pregovori treba da počnu najkasnije u decembru.

Rasprava se nastavlja popodne.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.06.2013. 18:11
Njemačka je prva insistirala na prijevremenom priznavanju Slovenije, Hrvatske i BiH, što je dovelo do krvavih sukoba i rata, sa strahovitim posljedicama ! Medju prvima je priznala ilegalno samoproglašenje KiM, kao nezavisno i poslala svoje trupe, koje su prve i ubile dva srpska civila odmah pri dolasku ! Njemačka je jedina u EU, koja srpskoj vlasti postavlja direktne ucjene, vezano KiM - datum, a sada insistira na izuzetku od dosadašnje prakse, vezano za pregovore Srbije sa EU ! Mislim da slučajnost ne postoji kod njemaca, kada su Srbi u pitanju ! Jedino bi volio, da jednom barem neko iz vlasti shvati da su nam daleko od partnerstva i prijateljstva, kako često čujemo upravo takve izjave !
Utorak 25.06.2013. 14:17
bice pregovora SOMETIMES
Utorak 25.06.2013. 14:18
prekovore Će pokrenuti : 28, 06, AL 2024 !!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online