Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 25.04.2013.
18:31 >> 19:05h
Srna A

Vučić: Razmotrićemo i referendum

Ako su Srbi sa Kosova spremni da prihvate rezultate referenduma o sporazumu Beograda i Prištine, Srbija će imati referendum za 15 dana, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

On je naglasio da će Srbi sa severa Kosova do utorka, 30. aprila, dati svoj odgovor da li su spremni da se suoče sa realnošću, a da su on lično i Vlada Srbije već sada spremni da prihvate volju građana.

"Spreman sam da prihvatim volju građana Srbije. Ako oni to prihvate, sačekaćemo rezultat referenduma zajedno i onda ići u realizaciju sporazuma. To je naš uslov", rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

On je naglasio da je Srbiji u ovom trenutku najvažnije nacionalno jedinstvo i da nikom nisu potrebne "ratne poglavice koje udaraju na bubnjeve na Terazijama, a u Drenici i na Kosovu ih nema".

Kako se raspisuje referendum u Srbiji?

 

Referendum u Srbiji raspisuje Skupština Srbije, na zahtev većine narodnih poslanika ili najmanje 100.000 birača, predviđa Ustav Srbije. Referendum raspisuje Skupština Srbije, navodi portal ''Pressonline.rs''.

 

Od dana raspisivanja do dana sprovođenja referenduma ne može proteći manje od 15 ni više od 90 dana, precizira Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, koji bliže uređuje referendumsku proceduru.

 

Taj zakon propisuje da je referendum punovažan ako je na njemu glasala većina građana koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak.

Prvi potpredsednik Vlade ponovio je da je odluka o parafiranju sporazuma sa Prištinom u Briselu bila "preteška", ali da je donesena u interesu budućnosti svih građana Srbije. Vučić je negirao da je Srbija u Briselu izgubila ingerencije na delu teritorije i naglasio da sve opštine i dalje pripadaju Srbiji.

On je u kratkom osvrtu na nedavnu istoriju rekao da je Republika Srpska u Dejtonu, gde je nastala, izgubila srpske opštine Drvar, Grahovo, Petrovac i Glamoč, a da "Srbija u Briselu nije izgubila ništa". Vučić je najavio da će u narednih 10 dana posetiti sever Kosova i da će, ukoliko treba, svakom tamošnjem Srbinu ponaosob razjasniti "slovo sporazuma" i objasniti koliko je njena primena važna za Srbiju i njenu budućnost.

ANKETA
Da li bi trebalo raspisati referendum?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.04.2013. 18:44
референдум па избори и онда издајнике да вешамо на теразијама!!!
Četvrtak 25.04.2013. 19:15
Република Српска је изгубила Сарајево не војно него захваљујући милошевићу, ратиште где је највише српских бораца погинуло и где је највећа концентрација непријатеља била!Метра нису устукнули српски борци! Овај не знам како да га назовем превише је сигуран у себе, то су увек најосетљивији тренуци нека зна!
Četvrtak 25.04.2013. 20:16
На референдуму би прошло и колективно самоубиство народа. Референдум је тачка на потпун нестанак Србије као државе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online