Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 10.04.2013.
12:05
J. L. Petković - Vesti A

Sporazum sa Prištinom krajem nedelje?

Vlasti u Srbiji već krajem nedelje bi mogle da saopšte da su na putu dogovora sa Briselom. Kako "Vesti" saznaju, tada bi moglo da se očekuje da rukovodstvo u Beogradu javnosti kaže da su primedbe srpske strane uvažene, i da je moguć dogovor sa Prištinom. Isti krugovi spekulišu da su već postignuti okviri dogovora za policiju na severu KiM, po kojima bi na čelu te policije narednih osam godina trebalo da bude Srbin.

NIJE GOTOVO: Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
 


- Beograd bi već krajem nedelje mogao da saopšti da je postignut dogovor oko autonomije u zdravstvu, obrazovanju, kulturi... Srbija je na putu da postigne dogovor da u okvirima kosovske policije šef narednih osam godina za sever KiM bude Srbin. Sve to bi bilo predstavljeno kao uspeh Beograda, a popuštanje Prištine, tvrdi međunarodni izvor "Vesti".


Na razmišljanje da se nešto "valja iza brega" navodi i izjava Hašima Tačija koji je do pre pet dana tvrdio da ako Srbija ne pristane na sporazum, može se očekivati "pogoršanje stanja". Kao jedan od mogućih scenarija naveo je i da "sve institucije države Kosovo uz pomoć međunarodne zajednice prošire svoje nadležnosti i na sever". Međutim, posle srpskog odbijanja ponude iz Brisela, Tači je juče ocenio da će prihvatiti poziv za nastavak pregovora i da propast dijaloga "nije opcija ni za Srbiju, ni za Kosovo". 


- Ostajem rešen i spreman da prihvatim svaki poziv za zajednički sastanak u Briselu koji bi došao od Eštonove. Do sada je Kosovo učinilo mnoge bolne ustupke i ostalo konstruktivno u naporima da se dođe do dogovora. Sada je vreme da Srbija takođe postane pragmatična - objasnio je Tači.


A premijer Srbije Ivica Dačić za nemačke medije je kazao da bi "Srbija mogla, na osnovu dogovora sa Prištinom, da usvoji ustavni zakon koji bi omogućio prebacivanje ovlašćenja vladi u Prištini, a u skladu sa Ustavom Srbije." Na pitanje da li se zalaže za promenu Ustava, u čijoj preambuli se navodi da je Kosovo deo Srbije, Dačić je rekao da to "nije lako, jer bi za to morao da se održi referendum".

- Mi smo u ovoj zemlji imali političare koji su insistirali na tome da stvarnost mora da se upravlja prema Ustavu. Ali tako nije. Realnost na Kosovu je drugačija. To moramo da imamo u vidu, naveo je srpski premijer.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je juče da "žali zbog odluke Vlade Srbije" da ne prihvati elemente sporazuma sa Prištinom i pozvala vlasti u Beogradu da za dobro svog naroda učine poslednji napor i prihvate sporazum.

I Palma očekuje dogovor

 

Deo međunarodne zajednice nije jedini koji očekuje brz dogovor. I lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković očekuje da se pregovori nastave i da će u narednih 15 dana biti postignut "nekakav dogovor". Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt kaže da "i pored poteškoća ne smemo da odustanemo od napora da Beograd i Priština postignu sporazum", ističući da je "mnogo toga stavljeno na kocku". 


Sporno pravosuđe

 

Jedan od zahteva oko kojeg se spori u Briselu jeste sud u Kosovskoj Mitrovici. Priština insistira na tome, a istovremeno kosovski sudovi koji su trebali da po planu Ahtisarija funkcionišu u srpskim decentralizovanim opštinama u kosovskom sistemu, nikada nisu oformljeni. Da takvog suda nema u Gračanici nedavno je posvedočio i njen gradonačelnik. On je kazao da je za tri godine poslao više od 20 zahteva a da sud nije oformljen.

 

Dijalog bez alternative


Bečki dnevnik "Standard" ocenjuje da Brisel ne bi trebalo da odbaci Beograd i da dijalog mora biti nastavljen.

 

- Srbija još nije spremna da se stavi pred izbor Kosovo ili EU, a baš to je bio slučaj u Briselu, naglašava "Standard" i podseća da u Ustavu Srbije stoji da je Kosovo deo Srbije te je shodno tome i odgovor Beograda bio "ne".

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 12:13
Како народу издају објаснити? Крајем недеље, па крајем недеље, па крајем недеље итд. Куд год погледаш а оно издаја и продаја!!!
Sreda 10.04.2013. 12:14
Да није жалосно било би смијешно преговарају о аутономији Срба у оквиру државе Косово. А ти Србине аплаудирај ``патриотској`` властели из БГ. Прво ``историјски`` одбију ништа, а за неколико дана прихвате све...
Sreda 10.04.2013. 12:19
Сви ти који се спремају да учине то нека не забораве стару српску изреку: "Не можеш чинити зло а надати се добром"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online