Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 03.04.2013.
13:14
Smedia A

Jedan uranijumski metak doneo nam 1.600 tumora

Posle NATO bombardovanja na nekoliko lokaliteta u Srbiji izmerena je radijacija i do 200 puta veća od prirodnog fona. Ispitivanja pokazuju da je na nekim područjima (lokalitet Pljačkovica kod Vranja) koja su gađana municijom sa osiromašenim uranijumom izmerena radioaktivnost čak 230 do 1.100 puta veća od dozvoljene!

Nismo iskoristili priliku da očistimo zemlju od radioaktivnih čestica. Zato sada jedemo zatrovanu hranu.
 

"Zona uranijumske radioaktivnosti obuhvatila je i površinu livada, pašnjaka, njiva i puta, udaljene, na pojedinim mestima, oko 50 metara vazdušnom linijom od prvih kuća", kaže za "S media" portal dr Mirjana Stojanović, pomoćnik direktora za nauku i QMS Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina. Ona objašnjava da je saniranje obuhvatilo sakupljanje zaostalih projektila i skidanje površinskih slojeva zemljišta, a visoko rizični lokaliteti su propisno obeleženi.

Međutim, vrlo brzo su na tim mestima ograde uklonjene, a na radioaktivnim livadama se napasala stoka. Čak su zidani i objekti!

Dr Mirjana Stojanović seća se "Utiska nedelje" iz 2011. godine kada nam je hrvatska novinarka Vedrana Rudan "održala lekciju o nacionalnom prioritetu".


"U Srbiji se uopšte ne priča o tome koliko Srba godišnje umire od raka nakon bombardovanja Srbije i Kosova osiromašenim uranijumom. Postoje kod vas istraživanja, to su učinili beogradski veterinari da, od kad ste bombardovani, umire sedam puta više pasa nego pre rata. Dakle, u Srbiji postoji podatak koliko umire pasa više nego pre rata, ali ne postoji podatak koliko umire Srba više nego pre rata od raka, iako umirete u zastrašujućim brojkama!"
Rudan je prokomentarisala i potez gospođe Lin Montgomeri neposredno posle bombardovanja:
"Tu sliku možete sigurno naći negde u arhivi - gde je ona sebi na krilo stavila srpsko dete, ćelavo od leukemije i od hemioterapije, i tražila od Srba da pomognu u njegovom lečenju. Takav sramotni cinizam se retko viđa..."

Stojanović otkriva da je sakupljen radioaktivni materijal uskladišten, a "koja je sudbina projektila koji su promašili cilj i prodrli u zemlju, nema zvaničnih izjava".

"Kao član UNEP-ove komisije na programu UN za čovekovu okolinu, obišli smo neke od 'crnih tačaka', odnosno gradove koji su za vreme bombardovanja pretrpeli najveću kontaminaciju životne sredine: Pančevo, Bor, Šabac, Lazarevac... Po svom karakteru i obimu, bio je to u svetu do tada nezabeležen primer ekološkog rata", tvrdi dr Stojanović.

Posle ispaljivanja oko 10 odsto mase projektila sagori pri letu. Prilikom udara u metu, od 18 do 70 odsto tela municije se zapali i oksiduje u plamenu. Ovakva municija lako prodire i kroz čelik debljine 9 cm, a kamoli kroz zemljište!

"Osnovna opasnost za životnu sredinu potiče od uranijumskih čestica u vazduhu. One se mogu rasprostirati do oko 5 km od mesta pogotka. U početnoj fazi najviše ih ima u vazduhu, a kasnije u zemljištu i u vodi", objašnjava dr Stojanović.

Kada projektil promaši metu, manja količina uranijuma se oslobađa u vazduhu, dok 90 odsto ovog radioaktivnog otpada završi u zemljištu. U zavisnosti od sastava zemljišta i od dubine proboja radioaktivne municije, uran se prenosi i tako dolazi do biljaka i životinja. Sledeća karika u lancu je - čovek.

Svetska iskustva govore da se od iznosa neophodnih za čišćenje zemljišta - vrti u glavi! Primera radi, Irak je procenio da čišćenje po lokaciji košta od 100.000 do 150.000 dolara. Jeftiniji način čišćenja prirode od osiromašenog uranijuma je sadnja biljaka koje su "usisivači" radioaktivnih čestica. Ovakav način borbe je, otkriva dr Stojanović, 50 do 75 odsto jeftiniji od konvencionalnih tehnologija. Ali, Srbija nije iskoristila ni tu mogućnost!

Cilj korišćenja osiromašenog uranijuma bio je da se uništi što veći broj tenkova. Zbog toga je bilo oko 100 letačkih misija sa avionima A-10 sa topovima koji mogu da ispale 4.200 metaka u minuti.


"Prema nama dostupnim podacima, NATO je ovakvom municijom gađao nešto više od 300 tenkova. Svaki treći metak bio je punjen osiromašenim uranijumom", tvrdi dr Mirjana Stojanović.


Ona dodaje da su italijanski onkolozi upozoravali da svaki ispaljeni projektil ima "potencijal" od 1.600 malignih oboljenja!

"Predlagali smo da u Srbiji proizvedemo materijal za čišćenje zemljišta od osiromašenog uranijuma, jer je naša zemlja bogata fosfatom koji bi bio osnova tog proizvoda. Međutim, Ministarstvo životne sredine nije imalo sluha za tu ideju. Tako je propala mogućnost da za manje novca, a uz sadnju biljaka koje bi potpomogle čišćenje, obavimo dekontaminaciju", otkriva dr Stojanović.

Ono što dodatno zbunjuje je činjenica da biljke koje akumuliraju uranijum i te kako uspevaju na našem tlu. Reč je, navodi dr Stojanović, o kupusu, kukuruzu, slačici, suncokretu i dvema vrstama drveća – topoli i hrastu. Ali, mi ne samo da nismo iskoristili najjednostavniji i najjeftiniji način dekontaminacije zemljišta od uranijuma, nego 14 godina nismo dobili odgovore na osnovna pitanja.

Zašto je Srbija bila uzdržana prilikom glasanja u UN o tome da li municija sa osiromašenim uranijumom treba da ostane u arsenalima velikih sila? Odgovora nema. Postavlja se i pitanje odgovornosti onih koji su svesno upotrebljavali takvo oružje. Odgovora nema.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.04.2013. 13:26
. . . . NATO-ZLIKOVCI ( za izvesne Srbe ) na celu sa tradicionalnim antislovensko-srpskim rasistima SVABAMA i GLOBALISTICKIM AGRESORIMA AMERIKANCIMA, ne smeju da zataskavaju, da im Srbi nikada nece zaboraviti a jos manje oprostiti nastavak tradicionalnih zlocina koje su pocinili i jos uvek cine protv Srba. Utoliko vise su lamenti svapskih medija apsolutno suvisni i za Srbe samo dostojni prezira.
Sreda 03.04.2013. 13:46
ураниум 235 може разним хемијским реакцијама да се веже , али радиоактивност је физичка особина и и њу не можете анулирати, већ само депоновати ,то што ће бити хемијски везан за биљке напр. тополу,кукуруз не значи ама баш ниста,тај ће ураниум бити упијан од стране тих биљака и шта даље? кукуруз је једногодишња биљка, гарантујете да нећете кукуруз користити као храна људи и животиња, топола вишегодишња, го гарантује да грво неће доспети једног дана као градивни матерјал у облику дасака. и да подсетим људе доста њих не зна време полураспада ураниума је 4,5 милијарде година, а то значи да ако имате 10 килограма ураниума ѕа 4,5 милијарди година имаћете 5 килограма...
Sreda 03.04.2013. 14:15
Ако има Бога, не само у паклу, гореће! А и сада се питају што им се ово догађа! А тек ће се питати! Богу фала!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online