Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 13.01.2013.
16:49
Beta A

Priština želi armiju Kosova

Vlasti u Prištini žele da ove godine Kosovske bezbednosne snage (KBS) postanu "armija Kosova", ali će NATO doneti u junu odluku o mogućoj punoj operativnosti tih snaga, koje bi tad preuzele odgovornost za "rešavnje vanrednih situacija, ukljanjanje eksploziva i civilnu zaštitu".

Bezbednosne snage Kosova
 

Prema pisanju "Sautisternjurop Tajmsa (SETimes)", "kosovske vlasti žele da lako naoružane Kosovske bezbednosne snage pretvore ove godine u armiju", što je zapovednik KBS Agim Čeku saopštio i u parlamentu u Prištini.

Zamoljena od agencije Beta da se na to osvrne, portparolka NATO Oana Lundžesku je izjavila da su "Kosovske bezbednosne snage osmišljene i pripremaju se da ostvare niz bezbednosnih zadataka".

Oana Lundžesku je dodala da se posle moguće odluke o operativnoj sposobnosti "očekuje da KBS preuzmu odgovornosti za funkcije za koje su obučene, a to su rešavanje vanrednih situacija, uklanjanje eksploziva i civilna zaštita".

"Te snage su, dodala je portparolka NATO, "već korišćene u raznim prilikama za otklanjanje posledica poplava, snežnih lavina i uklanjanje mina i opasnih tvari, što pokazuje da KBS može biti od koristi svakome na Kosovu".

KBS su u januaru 2009. ustanovljene saglasno Ahtisarijevom planu, piše "SETajms", i u sastavu imaju dve i po hiljade pripadnika i 800 rezervista koje obučava NATO.

List navodi izjavu portparola Kfora Aleksandra Vilinga da su Kosovske bezbednosne snage "ostvarile značajan napredak, a o njihovoj punoj operativnoj sposobnosti će odlučiti NATO".

U izveštaju se dodaje da se to očekuje u junu, a navedena je i izjava portparola KBS Remzija Zećiraja da su "preporuke Kfora NATO-u jasne, a to je da su te snage dostigle punu operativnu sposobnost".

"SETajm" prenosi i izjavu srpske poslanice u kosovskoj skupštini Rade Trajković da bi "vojska pod (kosovskim) albanskim vođstvom bila destabilizujući činilac za Srbe na Kosovu, jer bi to bila armija s minimalnim učešćem pripadnika drugih etničkih grupa".

List ukazuje i na mišljenje Flirijana Ćehaje, Kosovskog centra za bezbednosne studije, da je "Kosovu potrebna mala armija, nešto veća od KBS, sposobna da obavlja zadatke civilne zaštite, učešća u međunarodnim misijama i obezbeđenja integriteta Kosova".

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.01.2013. 18:13
Не реагују ли Срби адекватно и правовремено (у шта сумњам), многе ћа закукати мајке...
Nedelja 13.01.2013. 18:00
самовоља натоа се и даље наставља "KBS su u januaru 2009. ustanovljene saglasno Ahtisarijevom planu, piše "SETajms", i u sastavu imaju dve i po hiljade pripadnika i 800 rezervista koje obučava NATO. " проклети енглези проклети нато , проклети ахтисаријев план није прихваћен ! натовци никад неће ваша нога крочити шумадијом, не дао бог да га видим с камење има да му стуцам очи !
Nedelja 13.01.2013. 18:12
Nije li ovo slucajno, zasto trebaju vojsku, ako nece da bude rata , kako bi mogli legalno pod jednom komandom da se brane i kazu da su napadnuti od neprijateljske zemlje.Dakle pre toga Srbija mora da udari.Dovoljno je npr Oluja na Sever Kosmeta. Bilo bi lepo sa strane vlade da dopusti Kinezima jos koju vecu investiciju, a ne samo 100 km autoputa i jedan most, kao npr kargo centar u sklopu aerodroma i gradnju spojista za istok i zapad, kanal Morava-Vardar, kinesku fabriku jeftinih kamioncica i sl.Onda ce da uz Ruse i Kinezi daju do znanja NATO-u da od stavljanja na jednu stranu moze samo da bude problema.Ali dok god idemo prema EU koja to brani, NATOu odgovara stanje u kojem je Srbija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online