Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.01.2013.
13:12
D. N. Petrović - Vesti A

Pritisci slomili proteste

Mada su izričito tvrdili da se neće povući sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Brnjak - Ribarići sve dok se ne prestane carinjenje robe koja iz Srbije stiže na sever Kosmeta i da neće dozvoliti da "proradi" integrisani prelaz Brnjak, privrednici i građani Zubinog Potoka, koji su 30. decembra teškim kamionima i cisternama preprečili ovu saobraćajnicu, iznenada su, bez ikakvog objašnjenja, prekinuli protest.

POD KONTROLOM PRIŠTINE: Prelaz na Brnjaku
 



U međuvremenu, poslednjeg dana 2012. prelaz Brnjak je profunkcionisao, albanski carinici i policajci najpre su iz Prištine dovoženi helikopterima, a od prekjuče, zajedno sa Kforom i Euleksom, na Brnjak stižu - svojim vozilima.
 

- Povukli smo se kako bismo pružili šansu Ivici Dačiću i srpskom pregovaračkom timu da u Briselu izdejstvuju poštovanje i sprovođenje garancija koje nam je dala Vlada Srbije. Između ostalog, garantovano nam je da neće biti carine za robu koja dolazi na sever Kosmeta, a od starta Albanci traže da se sva roba carini. Nadamo se da će se do 17. januara sve razjasniti, prekid blokade je privremen - kaže Miladin Radovanović, predstavnik privrednika u Zubinom Potoku i potpredsednik Skupštine opštine.

Na privrednike i građane severnog Kosmeta koji protestuju vrši se veliki pritisak, kako iz Beograda tako i od lokalnih čelnika opština i partijskih funkcionera koalicije na vlasti u Srbiji. Vidno je da na protestima više nema zaposlenih u državnim firmama, niti u opštinama, građani severnog Kosmeta strahuju da nova runda pregovora u Briselu neće doneti nikakvo poboljšanje i da će morati da se, posle integrisanih prlaza i dovođenja Albanaca na Brnjak i Jarinje, čeka primena novih "tačaka" dogovora Borka Stefanovića i Edite Tahiri, pre svega, stavke o registarskim tablicama, ličnim dokumentima i vozačkim ispravama.

- Da bismo dobili kosovska dokumenta i kosovske tablice potrebno je da se upišemo kao Kosovari. Ako nam i to nametnu gotovo je sa severom Kosmeta, nikakvi dalji pregovori više neće biti potrebni, jer ćemo uveliko biti u nezavisnom Kosovu, a uskoro i u velikoj Albaniji - kaže Milan Virijević iz Leposavića.
 

Ustupak Dačiću


Prema nezvaničnim informacijama, tokom pregovora u Briselu Dačiću će biti ponuđen ustupak. Srbi na severu neće morati da se upisuju kao Kosovari (Kosovo nije član UN), ali će kao Srbi morati da pribave dokumenta nezavisnog Kosova i na vozilima nose "KS" tablice. 


Jakšić: Mi smo otpisani


Predsednik zajednice srpskih opština na severu Kosova Marko Jakšić izjavio je da se Srbi sa severa smatraju "gotovo otpisanima".


- Prvi put u istoriji posle 1912. godine dobili smo klasičnu granicu između Kosova i države Srbije, nažalost uz saglasnost vlasti iz Beograda - rekao je Jakšić. On je ocenio da su Srbi na Kosmetu depresivni jer smatraju da stavljanjem granice između centralne Srbije i Kosova, bukvalno, nestaje sva borba za celovitost srpske države.

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 13:19
Још увек верујем да ће се све добро завршити,односно на неко време, док не ослободимо Косово и Метохију од окупације.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online