Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 20.12.2012.
09:03
Blic A

Sto hiljada katolika na proslavi Milanskog edikta

Katolička crkva očekuje na proslavi Milanskog edikta u Nišu oko 100.000 hodočasnika zbog čega će liturgija, koja je zakazana za 21. septembar 2013. godine, najverovatnije biti služena na pisti niškog civilnog aerodroma "Konstantin Veliki“. Milanski edikt je uredba koju su 313. u Milanu zajednički proglasili Konstantin Veliki, tada tetrarh Zapada i Licinije, tetrarh Istoka, proglasivši kraj verskih progona hrišćana u Rimskom Carstvu.

Niš (foto: arhiva)
 

Liturgiju će služiti papin legat, kardinal Milana Anđelo Skola uz suslavitelje - kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, i kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa sarajevskog.

Poziv da prisustvuju ovoj svečanosti upućen je biskupima i nadbiskupima svih biskupskih konferencija u regionu, pa se stoga očekuje i dolazak velikog broja vernika iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, ali i iz naše zemlje - sa Kosmeta.

Kardinal Skola će se sresti sa patrijarhom

Prema Josićevim rečima, kardinal Anđelo Skola - koji je i jedan od najbližih saradnika pape Benedikta XVI i drugi po značaju velikodostojnik u Katoličkoj crkvi, prilikom dolaska u Srbiju prvo će se u Beogradu sresti sa patrijarhom Irinejom. "U Nišu će se delegacija kardinala sresti sa gradskim rukovodstvom i episkopom Jovanom", kaže niški župnik Niko Josić.

Niški župnik Niko Josić kaže da je prvobitni plan bio da se liturgija služi na stadionu "Čair", ali je onda utvrđeno da ovaj sportski objekat neće moći da primi sve hodočasnike.

- Na stadionu "Čair" ima mesta za 40.000 ljudi, a mi očekujemo 100.000 hodočasnika. Zvanično, odluka još nije doneta, ali sam plan izložio ostalim članovima odbora za proslavu Milanskog edikta u Nišu i ne sumnjamo da će biti i zvanično podržana od strane organa lokalne samouprave. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić nagovestio je da s tim u vezi neće biti problema.

- Hodočasnici će u Niš stizati autobusima iz svojih biskupija, tako da je bitno i da mesto na kojem će se služiti liturgija ima potrebnu infrastrukturu - parking, vodu, toalete - kaže Josić.

Hodočasnici će prvo dolaziti u Niš u Crkvu uzvišenja Svetoga križa gde će celivati relikviju Hristovog krsta, a potom će autobusima nastavljati ka aerodromu.

- Mošti koje će hodočasnici celivati predstavljaju ostatke autohtonog krsta na kojem je Hrist bio razapet na Golgoti. Te relikvije se nalaze jedino u Milanu i jedan delić će naša crkva dobiti na dar. Zato planiramo da i nakon ovog jubileja crkva u Nišu postane hodočasnička crkva upravo zbog takve jedne relikvije koja će se moći celivati jedino u Nišu i Milanu. Konstantin nema status sveca u Katoličkoj crkvi, već samo ktitora, odnosno branitelja, ali status svetice ima njegova majka Jelena, koja je na Golgoti pronašla krst na kojem je Isus bio razapet - dodaje Josić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.12.2012. 10:27
Pod hitno treba sprečiti ovaj satanski skup jer ga organizuju oni koji su odgovorni za najveća zlodela nad srpskim narodom tokom drugog svetskog rata. Ne treba zaboraviti da je katolička crkva jedan od glavnih podstrekivača ustaških zločina.
Četvrtak 20.12.2012. 11:23
Liturgiju će služiti papin legat !!!!!!!!!!!!!!!!!! Литургију је по мени грех уопште написати латиницом,а друго,литургију може служити само православни свештеник. Што се тиче толиког броја католика,предлажем да сврате прво на јасоновац,потом до ништа успут на сва места где су у католици ломили кости и резали вратове српској нејачи,женама и несаломивим спским домаћинима,обавезно мачва,срем,ту им траг смрди још од 1914. то прво па тек онда нека дођу.Ћеле кула рецимо у Нишу,такође није лоше место да се одржи миса,душмани на месту злочина другог душмана,савршена слика да оде у свет.
Četvrtak 20.12.2012. 11:16
Ima još vremena do tada. Mi u Srbiji imamo veliko spremanje i veliki posao. Podignuti poljoprivrednu proizvodnju, otvoriti fabrike za proizvodnju zdrave i kvalitetne hrane, takođe obuće i odeće, nameštaja i svega što smo nekada imali. Uložiti u nive pogone i zaposliti narod, a posebno mlade. To bi trebala biti naša prva i največa briga, sve ovo ostalo je prolazno (svako čudo za tri dana). Samo ih treba upozoriti da paze da ne nagaze na neku kasetnu bombu zaostalu od 1999. godine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online