Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.12.2012.
09:08
Blic A

Izbegle sa Kosova izbacuju na ulicu

Bez krova nad glavom do kraja godine ostaće 50 porodica smeštenih u stanovima za interno raseljene s Kosova i Metohije u naselju Beranovac u Kraljevu. Oni ne žele da potpišu ugovor sa Opštinskom stambenom agencijom koji ih obavezuje da plaćaju stanarinu.

Posle godina mučenja kolektivne centre zamenili stanom, a sada i odatle moraju da idu
 

Rok za potpisivanje novog ugovora istekao je 5. decembra, a iz Stambene agencije poručuju da će morati "da isele sve koji nisu potpisali ugovor".

Posle višegodišnjeg tumaranja po izbegličkim kolektivnim centrima, pre tri godine u stanove u naselju Beranovac uselilo se oko 50 izbeglih i raseljenih porodica, a s njima i deset najsiromašnijih porodica iz Kraljeva s više dece. Stanovi su izgrađeni uz pomoć Evropske unije, nemačke fondacije "Help" i grada Kraljeva. Korisnici novih stanova potpisali su ugovor da će tri godine besplatno stanovati, uz obavezu plaćanja komunalija.

Tužbe za iseljenje

 

"Takav ugovor je bila želja donatora. Cene zakupnina socijalnih stanova u Srbiji se kreću od 1,2 do 1,7 evra, tako da smo mi izabrali najnižu. Čak smo imali pritisak ostalih stambenih agencija da podignemo cenu. Imamo obavezu da protiv porodica koje nam se nisu javile do 5. decembra podnesemo tužbu za iseljenje", kaže Miodrag Vujović

Sada je na red došao novi ugovor, koji ih obavezuje da, pored komunalniih usluga, plaćaju i mesečnu kiriju od 1,2 evra po kvadratu. Desetak porodica je potpisalo, dok ostali nisu i sada im preti iseljenje.

Ranka Karadžić, koja u stanu od 40 kvadrata živi sa sestrom i četvoro dece, kaže da nije potpisala ugovor jer ima mesečna primanja od samo 8.000 dinara, a zimi samo za struju mora da izdvoji 5.000 dinara.

"Kako mogu da potpišem kada nemam ni tih 50 evra, koliko bi me koštala kirija. Došli smo iz kolektivnog centra. Jedino primanje nam je pomoć od 8.000 dinara koje nam daje država. Imam maloletnu decu, koju neko mora da čuva. Sada nam kažu da će nas iseliti i ostaviti na ulici", priča kroz plač Ranka.

Stanari dve zgrade na Beranovcu protestuju već nekoliko dana jer smatraju da je određivanje cene po kvadratu samovolja i da nigde u ugovoru koji su potpisali kada su se uselili to nije bilo precizirano.

"U ugovoru stoji da imamo rok od pet dana da napustimo kolektivni centar. Od tog dana niko od nas nije radno angažovan, niti ima bilo kakva veća primanja. Plaćanje zakupnine za stan od 1,2 evra po kvadratu nije u zakonskim okvirima i uopšte nam nije jasno kako je Opštinska stambena agencija došla do te cifre", kaže Radojica Trajković, koji od penzije hrani suprugu i tri punoletna sina.

Direktor Opštinske stambene agencije Miodrag Vujović kaže da su porodice koje žive u stanovima koje je sagradio "Help" potpisale ugovor o stanovanju na tri godine, a da su u međuvremenu morale da potpišu novi ugovor o stanovanju, kojim se obavezuju da će plaćati stanarinu.

U Kraljevu je evidentirano 20.000 interno raseljenih građana, a useljenjem u stanove na Beranovcu pre tri godine došlo je do rasterećenja desetak izbegličkih kolektivnih centarau Kraljevu, ponajviše onih u Mataruškoj Banji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.12.2012. 13:07
Ja mislim da Srbiju i deo srpskog naroda treba pod hitno 'renovirati', da se tako izrazim. Duhovno i još više moralno. Sever Kosova ne smemo dati ni po cenu rata. Ako neće Srbija da pomogne, naći će se pravi prijatelji srpskog naroda, koji će pomoći. Ovi drugi slepci, neka idu svi da žive južno od Ibra.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online