Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 09.07.2012.
12:33 >> 13:08h
Kurir A

Ko promaši vrata, plaća ogromnu kaznu!

Putnik koji posle 15. jula uđe na pogrešna vrata u autobuse Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd (GSP) platiće kaznu do 75.000 dinara! Tako ispada da je putnik koji se osmelio da u gradski autobus uđe na srednja vrata počinio veći prekršaj od vozača koji je prošao kroz crveno svetlo i izazvao udes. Po novim pravilima, putnici će u autobuse GSP smeti da ulaze samo na prednja i zadnja vrata, dok će srednja koristiti samo za izlazak.

Ispada da je putnik, koji se osmeli da uđe na srednja vrata, počiniće veći prekršaj od vozača, koji prođe kroz crveno svetlo i izazove udes?!
 

U preduzeću "Bus-plus" kažu da je ova mera uvedena u interesu putnika, koji redovno plaćaju prevoz.

Biljić: Odluka je neustavna

Advokat Vojin Biljić tvrdi da je odluka Grada protivustavna zato što se ne mogu propisivati kazne povodom obligacionih odnosa koji postoje između putnika i gradskog javnog preduzeća.

- O toj vrsti odnosa već se izjasnio Ustavni sud u slučaju kazni za prekoračenje parkiranja u pojedinim gradovima Srbije i proglasio ih neustavnim - kaže Biljić.

- Grad Beograd je doneo nove mere da bi se uveo red u javni prevoz i poboljšao njegov kvalitet. To je do sada bilo nemoguće, jer veliki broj sugrađana ne plaća vozne karte. A ne može se očekivati bolji prevoz ni nova vozila kada skoro 50 odsto putnika ne kupuje karte. Grad želi da zaštiti onu drugu polovinu građana koji to redovno čine, a kojima mesta u prevozu zauzimaju oni koji neće da plate kartu - kaže Jelena Bogavac, portparol "Bus-plus", i dodaje da će ulazak na prednja vrata, osim organizacije protoka putnika unutar samog vozila, omogućiti i kontrolu putnika od strane vozača.

Ona ističe da će kazne prekršiocima novih pravila pisati komunalni policajci.

- Sprovođenje odluke o javnom linijskom prevozu na teritoriji Beograda kontrolišu Sekretarijat za inspekcijske poslove i komunalna policija. Onim građanima koji prekrše odredbe propisane odlukom, inspektor i komunalni policajac pišu prekršajnu prijavu i upućuju je sudiji za prekršaje, koji odlučuje o visini kazne, u rasponu od 2.500 do 75.000 dinara - kaže ona.

Kazne

2.500-75.000 dinara za neadekvatno ponašanje u gradskom autobusu
5.000 dinara za fizičko lice koje puši u zatvorenom javnom prostoru
6.000-20.000 dinara za preticanje zaustavnom trakom ili kolone pod pratnjom
10.000-40.000 dinara kazna za izazivanje udesa prilikom vožnje jednosmernom ulicom u zabranjenom smeru
30.000-50.000 dinara za izazivanje udesa prilikom presecanja kolone pešaka na kolovozu
30.000-50.000 dinara prolazak kroz žuto ili crveno svetlo

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.07.2012. 12:43
Hahahaha .... Ma uvedite "batinase" .. nek zaduze "bejzbolke" kao GSP opremu i nek prebijaju putnike ... ko da pise silne prijave i jos da se grade novi zatvori pored direkcije GSB-a ..
Ponedeljak 09.07.2012. 12:48
Ovo je za plakanje..Pa po ovoj vrućini pogotovo ..ljudi ne znaju ni gde su pošli..a ne na koja vrata smeju da uđu..
Ponedeljak 09.07.2012. 12:49
Ovakav sistem ulaska u autobuse zaista postoji na zapadu, s razlikom da su autobusi poluprazni jer je osnovno sredstvo prevoza metro. Tako na svakoj stanici uđe jedan ili nijedan putnik i skoro uvek ima mesta za sedenje. Kako će ovde to funkcionisati kada na stanicama (recimo Sajmu) uđe i po 30 putnika u špicu? Koliko će zbog toga biti vreme čekanja autobusa na stanicama i kako je to u interesu putnika? Kako treba da se ponaša putnik koji treba da izađe na prvoj stanici u punom autobusu? Možda ne stigne da se "probije" do srednjih vrata. Kako će ova mera doprineti smanjenju gužvi i boljem prevozu građana, kako oni sami to kažu? Očigledno je da se prevozom u Beogradu bave totalni šarlatani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online