Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 31.05.2012.
17:11
Beta A

Svetski mediji o Nikoliću: Predsednik - nacionalista položio zakletvu

Svetske agencije izvestile su da je nacionalista Tomislav Nikolić položio zakletvu, čime je stupio na dužnost predsednika Srbije. Agencija Asošijeted pres piše da je bivši opozicioni nacionalistički lider Tomislav Nikolić postao novi predsednik Srbije, čime se otvara period političke i ekonomske neizvesnosti za ovu balkansku zemlju u teškoćama. Nikolić, koji kaže da je svoj tvrdi antizapadni stav promenio u proevropski stav, položio je zakletvu za petogodišnji mandat na konstitutivnoj sednici novog srpskog parlamenta.

Nikolić polaže zakletvu u Skupštini Srbije
 

Nikolić je pobedio svog prethodnika Borisa Tadića na predsedničkim izborima u maju, a Nikolićeva Srpska napredna stranka osvojila je veliki broj mesta u 250-očlanom parlamentu.


Međutim, kako ukazuje AP, Tadićeve proevropske demokrate imaju još saveznika u parlamentu za formiranje naredne vlade, pa bi Nikolić mogao da bude primoran da predloži Tadića za novog premijera, koji ima mnogo veću vlast nego predsednik.
 

Frans pres u izveštaju navodi da je Nikolić, nakon polaganja zakletve, u govoru opisao tešku situaciju u Srbiji, ne pominjući direktno svog prethodnika Borisa Tadića koji je bio prisutan u sali i koga je on potpuno neočekivano pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja. 

Agencija Blumberg ocenjuje da je Nikolić prvog dana svog predsedničkog mandata zaobišao sopstvenu partiju pozvavši političke lidere da brzo formiraju vladu kako bi se izbegla dužnička kriza.
 

Blumberg, međutim, dodaje da novi predsednik od svog prethodnika Borisa Tadića, koga je porazio u drugom krugu predsedničkih izbora, očekuje da sastavi vladajuću koaliciju do 4. juna ili će na scenu stupiti njegova stranka.
 

Nemačka agencija DPA podseća da je Nikolić poslednjih godina ublažio svoju ratničku retoriku, odvajajući se 2008. od ultranacionalista, formiranjem sopstvene stranke SNS i zauzimanjem mnogo umerenijeg, proevropskog stava.
 

Od trijumfa na izborima, on ističe da ostaje na istom kursu i da će njegova prva poseta kao predsednika biti sedištu EU u Briselu. DPA, međutim, podseća da je Nikolić tokom vikenda posetio Moskvu i sastao se sa predsednikom Vladimirom Putinom, kao i da je od ulaska u politiku početkom 90-ih veliki poštovalac Rusije.

Koalicija predvođena Nikolićevom SNS izašla je kao najjača nakon parlamentarnih izbora, ali će ostati u opoziciji.

Tadić je obnovio savez koji je vodio Srbiju od 2008. godine, utirući put da postane premijer. U tom savezu su Tadićeva Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije koja je treća na izborima. Koalicija treba da bude ozvaničena i biće joj potrebni dodatni partneri da bi obezbedila većinu, dodaje DPA.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.05.2012. 17:13
Od danas cu biti kriticar,predsednika Srbije,jer sam veciti opozicionar.
Četvrtak 31.05.2012. 17:32
Bravo Tomo,neka ti je sa srecom!Odlicno je bilo ispred skupstine!
Četvrtak 31.05.2012. 19:20
Kada počnemo da se ponašamo tako da gledamo sebe i svoje interese i da nas baš zabole ko šta o nama trubi....postaćemo OPET VELIKI NAROD!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online