Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 26.04.2012.
10:54 >> 15:49h
Beta A

Studenti: Prekinućemo štrajk, ako nam ispune uslove!

Studenti koji od jutros štrajkuju glađu ispred Ministarstva prosvete verovatno će prekinuti protest jer im je obećano da će problem oko upisa godine biti rešen.

Nezadovoljni studenti štrajkuju glađu
 

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) i Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) stupili su u štrajk zbog problema oko uplata školarina.

"Iz resornog ministarstva su danas protumačili da ne može da se ospori odluka da se upišemo na fakultet, iako novac nije legao na račun fakulteta", rekao je agenciji Beta predstavnik studenata Miloš Kuvekalović.

Predstavnik studenata rekao je Beti da oko 111 studenata sa tog fakulteta, koji su ispunili uslove za upis, ne mogu da upišu narednu godinu, jer im resorno ministarstvo nije dalo novac, kako je to ranije dogovoreno.

Prema njegovim rečima, predstavnicima studenata se obratila jedna od zaposlenih u Ministarsrvu prosvete i nauke i pitala ih je zašto štrajkuju, a nakon njihovog  obrazloženja, rekla im da sačekaju ponedeljak.

On je kazao da će se odluka o prekidu štrajka glađu znati nakon Saveta FPU-a, koji zaseda od 13 časova, a studenti će tada "probati" da upišu godinu.

"Ukoliko Savet odbije, štrajk glađu će biti nastavljen, ali ne ispred ministarstva, već na fakultetu", rekao je Kuvekalović.

Prema njegovim rečima, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, koji je danas razgovarao sa predstavnicima studenata, kazao je da će "stvar biti rešena, jer studenti moraju da upišu godinu".

"Sada je sve na upravi fakulteta, mi ćemo se verovatno povući i doći na fakultet, gde ćemo nastaviti protest ako nas Savet odbije", kazao je Kuvekalović.

Oko 111 studenata sa FPU, koji su ispunili uslove za upis, ne mogu da upišu narednu godinu, jer im resorno ministarstvo nije dalo novac, kako je to dogovoreno
 

Predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta umetnosti Vesna Đoković rekla je ranije Beti da je pre dve nedelje obećano da će problem biti rešen, ali da Ministarstvo prosvete i nauke još nije uplatilo novac za školarine.

Kako je navela Đoković, studentima neće biti omogućeno da upišu narednu godinu studija, ukoliko ne bude uplaćen novac za školarine koje koštaju 200.000 dinara.

Nakon protesta i blokade fakulteta pre dve nedelje studenti su sa Ministarstvom prosvete i nauke postigli dogovor o uplati školarina, ali studenti tvrde da se to još nije dogodilo.


Obradović: Studenti, prekinite štrajk!

Obradović je, međutim, danas u Novom Sadu izjavio izjavio da studenti koji u Beogradu štrajkuju treba da prekinu protest i vrate se na fakultete, a za njihovo nezadovoljstvo je optužio Savet Fakulteta primenjenih umetnosti.

Obradović je novinarima rekao da Ministarstvo prosvete i nauke, ispred kojeg od jutros štrajkuju studenti, nije adresa za izražavanje protesta, već da je to njihov matični fakultet. Najavio je da će uskoro razgovarati sa upravom fakulteta i nagovestio da će problem sa finansijama biti rešen posle 1. maja.

Obradović je rekao da su Savet Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) i Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) doneli nezakonitu odluku da ne izvode nastavu, dok država ne uplati novac za njihove studije.

"Mi nemamo novac koji stoji negde u kasi pa ga izvučemo kad neko pomisli da treba. Takođe, moramo ozbiljno postaviti pitanje ponašanja saveta tog fakulteta, jer ne mogu da zabrane studentima da pohađaju nastavu", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, problem sa uplaćivanjem novca za studente koji se finansiraju iz budžeta rešen je na svim ostalim univerzitetima i fakultetima, osim na FPU i FDU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.04.2012. 11:02
Школство, од основног до универзитетског, је упропаштено, обесмишљено...
Četvrtak 26.04.2012. 13:21
Besplatno školstvo i zdravstvo za sve! To nam mora biti cilj! Takva država je prava jer daje podjednaku šansu svima!
Četvrtak 26.04.2012. 12:36
eu-ropi treba tupa radna snaga a ako se neko pak uhvati u kolo sa visoko skolstvo velike su shanse da roditelji bankrotiraju (ili to, ili ako su roditelji malo "sretni" pa da imaju zenksu decu ona ce se snaci za pare prostitucijom /obrni okreni svi su zadovoljni sem skolarci/), znanje odavno nije pristupno za sve vec samo za izabrane (dubokim dzepom)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online