Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 18.03.2012.
13:14

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Vojislav Šešelj - čovek zemljotres

Iako je Tužilaštvo Haškog tribunala posle iznošenja završne reči tražilo kaznu od 28 godina zatvora, Vojislav Šešelj i dalje tvrdi da će u svojoj završnoj reči "raskrinkati sud" i "poraziti tužilaštvo". I sto je tvrdio i kada je rešio da se dobrovoljno preda ovom sudu, pa su ga radikali ispratili pesmom i trubačima kao u vojsku. Nakon devet godina u pritvoru ima svakodnevne aritmije i tahikardije, a početkom januara mu je ugrađen defibrilator. Njegove pristalice sumnjiče Tribunal da namerava da ubije Šešelja. Kada su mu u jednom trenutku u Haškom tribunalu sudili za nepoštovanje suda, Šešelj je izjavio kako su mu stručnjaci izmerili koeficijent inteligencije 240. Iako je takav IQ malo verovatan, inteligencija mu se ne može osporiti.

Rođen je u Sarajevu, 11. oktobra 1954, u siromašnoj porodici. Porodica Šešelj potiče iz Donje Hercegovine, iz sela Mareva Ljut u Popovom polju. Bili su podstanari i živeli u sobi u zgradi stare železničke stanice, jer je njegov otac Nikola Šešelj bio kondukter u ŽTP-u Sarajevo.

- Roditelji su mi pričali da je toliko vlage bilo u toj sobici da ako stave cipele pod krevet, one za nekoliko dana pozelene. Nismo imali kupatilo ni vodu, pa sam u klozet morao da idem na železničkoj stanici - ispričao je jednom prilikom Šešelj. Otac je često zbog posla bio na putu, a majka Danica nije radila. Ipak, ponekad je pomagala pijačnim prodavcima i popravljala kućni budžet. Pomagao joj je i mali Voja.


- Počeo sam da radim sa 10 godina. Bio sam na železničkoj stanici carinski magaciner, pa smo otac i ja nosili pakete.


Kaže da je još u prvom razredu pročitao skoro 100 knjiga dečje literature. Umeo je kao dečak da se potuče, a prvi televizor otac je kupio kad je bio u šestom razredu. U školi je često zbog nestašluka dobijao batine od učitelja, koji je bio Crnogorac.


- Tukao nas je lenjirom, udarao packe po rukama, šamare, vukao za uši, vukao za kosu i za najobičniji nestašluk. Voleo sam da prkosim i teram inat, pa me batine nisu zaobišle.


Šešelj priča da je u ljubavi idealista, pa se sa dečacima tukao, a sa devojčicama družio.


- U jednu devojčicu sam se skoro smrtno zaljubio u drugom razredu i to je trajalo skoro kroz celu osnovnu školu.


U Savez komunista Jugoslavije Šešelj je primljen sa 17 godina, kao priznanje za zalaganje na radnoj akciji posle zemljotresa u Banjaluci. Kasnije je odbacio komunističku ideologiju, postao disident i kritičar komunističkog režima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu za dve godine i osam meseci 1976, a zatim i magistrirao 1977. godine. Doktorirao je u Beogradu dve godine kasnije. Najmlađi je doktor nauka u tadašnjoj SFRJ.


Članska karta komunističke partije oduzeta mu je 1981. godine, izbačen je iz partije i sa Beogradskog univerziteta, gde je radio kao asistent. Uhapšen je zbog nacionalizma i osuđen na osam godina zatvora. U zatvoru je proveo dve. Na kaznu zatvora drugi put je osuđen 2. oktobra 1990. godine, zbog pokušaja rušenja Kuće cveća i prikupljanja dobrovoljaca za odlazak u odbranu Republike Srpske Krajine. Po izdržanoj kazni ponovo je uhapšen 23. oktobra iste godine i osuđen na 45 dana zatvora.


Šešelj se dva puta se ženio. Prva žena mu je bila Vesna Mudreša, sa kojom je dobio sina Nikolu 1984, dok je bio u zatvoru. Ubrzo posle razvoda se oženio sadašnjom suprugom Jadrankom, koja tvrdi da se za njega udala jer je inteligentan i šarmantan. Imaju tri sina: Aleksandra (1993), Mihaila (1996) i Vladimira (1998). Od sina Nikole ima unuke Vojislava (2002) i Ljubomira (2004). Nikoli je kum na krštenju bio Vuk Drašković, dok je Nikolinim sinovima kumovao Tomislav Nikolić.


Šešelj je predsednik Srpske radikalne stranke od njenog osnivanja, 1991. godine. Više od 10 godina biran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Srbije i Skupštini Savezne Republike Jugoslavije. Obavljao je dužnost potpredsednika Vlade Srbije, a od 1996. do 1998. bio je predsednik opštine Zemun. Sve vreme Šešelj je nastupao sa izrazito nacionalnih pozicija.


Sa Slobodanom Miloševićem je prošao put od ljubavi do mržnje i natrag. Sam Milošević govorio je da je Šešelj njegov omiljeni opozicionar, a ponekad je tvrdio da je "oličenje nasilja i primitivizma".


Sa Vukom Draškovićem Šešelj se okumio i napravio stranku. Otad su se više puta posvađali, ali njegova supruga Jadranka i dalje sa Danicom pije kafu. Sa drugim kumom je imao još manje sreće, jer mu je sadašnji lider naprednjaka Tomislav Nikolić žustri politički protivnik.


Haški tribunal je Šešelja optužio u januaru 2003. za ratne zločine i kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Optužen je da je "govorima i izjavama doprineo da izvršioci stvore odluku da počine navedene zločine". Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu 2003, gde je čitave četiri i po godine čekao samo na početak suđenja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.03.2012. 13:23
SAMO JEDAN JE SESELJ
Nedelja 18.03.2012. 14:02
Izdala ga dva KUMA,zarad sacice para.... Pitam se samo, kakva li ce ih sudbina stici????
Nedelja 18.03.2012. 14:33
Nadam se da ces nam se ziv vratiti iz logora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online