Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.12.2009.
09:25 >> 16:44h
Tanjug, Blic, Vestionline A

Pilot kriv za dramu nad Beogradom

Avioni izraelske avio-kompanije "El Al“ i francuskog nacionalnog prevoznika "Er Frans“ u ponedeljak su za malo izbegli sudar iznad Beograda, piše beogradska štampa. Izraelski mediji izveštavaju da je uzrok incidenta greška srpske Kontrole leta. Srpski potkomitet za bezbednost vazdušnog saobraćaja konstatovao je u da, ipak, nije bilo propusta Kontrole leta, već da je grešku napravio pilot francuskog aviona.

Izraelski Boing 777

"Pilot francuskog aviona je neovlašćeno, i ne poštujući instrukcije kontrolora letenja sa zemlje, sa dozvoljenog nivoa "FL350" sišao na nivo "FL346", konstativano je na sednici Potkomiteta, sazvanoj hitno po nalogu ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, posle posle analize i uvida u zapisnik o inspekcijskom nadzoru.

Time se, francuski pilot nedozvoljeno približio izraelskom avionu, koji se nalazio ispod njega, a posle intervencije kontrole letenja sa zemlje, francuski avion se vratio na dozvoljeni nivo leta, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.
 

Boing 777 izraelskog avio-prevoznika sa 120 putnika, koji je leteo iz Tel Aviva za Njujork i francuski avion u jednom trenutku su bili udaljeni jedan od drugog samo 300 metara. Direktorat za civilno vazduhoplovstvo je potvrdio da je umalo došlo do incidenta u srpskom vazdušnom prostoru.

"U Direktorat je stigao izveštaj Kontrole letenja da su dva aviona bila na udaljenosti manjoj od 1.000 stopa. Inspektori će preslušati trake na kojima su snimljeni razgovori posade aviona i Kontrole letenja i utvrditi kako je došlo do incidenta“, rekla je Katarina Andrić-Milosavljević iz Direktorata za "Blic“.

Izraelski list "Haarec“ piše da se alarm o bliskom susretu i mogućnosti sudara oglasio u izraelskom avionu, a pilot je reagovao munjevito spustivši avion i tako izbegao sudar sa "Er Fransovom“ letelicom.

Izraelska televizijska stanica "Kanal 2“ navodi da su srpski kontrolori leta napravili grešku i francuskom avionu javili da leti rutom na kojoj je već bio izraelski avion. Prema ovom izveštaju srpski zvaničnici su navodno priznali grešku i rekli da će sprovesti istragu.

Međutim, u Direktoratu tvrde da se još "ne može reći ko je kriv“.

"U svakom avionu postoji uređaj TIKAS koji se aktivira kada se avioni nađu na udaljenosti manjoj od 1.000 fita što se i ovaj put dogodilo. Postoje mnogi razlozi zašto se to događa: zbog greške na uređajima, greške pilota, meteoroloških uslova“, navode u Direktoratu.

Sećate li se sudara aviona na nebu iznad Zagreba 1976. godine?

 

Kontrolori letenja su 10. septembra 1976. godine u zagrebačkom oblasnom centru radili rutinski, kada je u 10,14 časova po Griniču po vedrom nebu došlo do sudara britanskog aviona tipa Trajdent, sa registracijom golf-alfa viski-zulu-tango i aviona IneksAdrije DC-9, jenki-juniform-alfa-džulijet-romeo, na visini od 10.050 metara (33.000 stopa). Oba aviona su uništena; poginulo je 176 osoba: 54 putnika i 9 članova posade u Trajdentu i 108 putnika i 5 članova posade u DC-9. Dosije ovog tragičnog sudara predstavlja gospodin Jovica Mrkonjić, dugogodišnji kontrolor letenja.


"DC-9 je poleteo iz Splita za Keln, a Trajdent je leteo iz Londona za Istanbul. U kojoj je meri kontrolor letenja bio izložen psihičkim pritiscima, vidi se iz analize poslednjih nekoliko minuta pre sudara. Pošto je uspostavio prvi kontakt s avionom DC-9 u 11 časova, 14 minuta i 4 sekunde, kontrolor je posle 6 sekundi od pilota dobio informaciju da prolazi kroz nivo leta 325 (32.500 stopa) i da će preleteti zagrebački radio-far pre nego što istekne taj minut.


Prethodno je kontrolor dobio informaciju u 11.04.19, da Trajdent leti na visini 330 i da predvidja preletanje radio-fara »Zagreb« na lokaciji Vrbovca u istoj minuti kada i DC-9. Na osnovu tih podataka je utvrdio, da postoji opasnost od sudara. Kontrolor je tada na srpsko-hrvatskom jeziku nastavio da radi sa pilotom DC-9 zahtevajući da u 11.14.14 javi koju visinu ima. Kada je u 11.14.17 dobio odgovor da avion penje i da prolazi kroz nivo leta 327 (32.700 stopa), posle 5 sekundi, u 11.14.22 kontrolor zahteva da zadrži »tu« visinu i javi preletanje radio-fara.

 

Na pilotovo pitanje o kojoj visini se radi jer je avion u penjanju, kontrolor je u 11.14.29 odgovorio da zadrži visinu koju ima, jer ispred njega, s leve strane na desnu leti drugi avion na visini 335 (33.500 stopa). U 11.14.38 pilot na DC-9 odgovara, da će zadržati visinu 330 i nekoliko sekundi kasnije prekida penjanje i uspostavlja horizontalni let na nivou 330. Nakon dve-tri sekunde dva aviona su se sudarila. Na nesreću, u oba aviona su visinomeri radili takvom tačnošću da je greška iznosila metar-dva.


Za samo 34 sekunde kontrolor letenja je nekoliko puta uspostavljao radio-vezu sa pilotima, analizirao situaciju i donosio sudbonosne odluke, nažalost pogrešne."

POVEZANE VESTI

Sreda 30.12.2009. 11:37
Nasa posla...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online