Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 20.05.2011.
18:48
Vestionline, Beta A

Dinkić: U Srbiji zavladala partokratija

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić smatra da je u Srbiji napravljen partokratski sistem, gde poslušni napreduju, a vredni, talentovani i uspešni bivaju faulirani na svakom koraku.

"Zato i imamo situaciju da se ukrug vrte jedni te isti lideri, uključujući i mene", rekao je on u intervjuu "Blicu".

Dinkić upozorava - vlada partokratija

"Oni koji su bili na čelu države najviše su odgovorni za to što se sistem nije menjao. Stranke često koriste državne resurse za sopstvene promocije", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, velika je zabluda da je on učestvovao u stvaranju tog partokratskog sistema, budući da je bio u vlasti.

"Ja zapravo nikad nisam mogao da utičem na promenu sistema, jer moja stranka nikada nije imala ni blizu većine. Nikada nismo mogli da utičem na promenu kompletnog sistema. Sada, kao URS, verujem da možemo da dobijemo dovoljnu podršku građana kako bismo sproveli prave promene", kazao je Dinkić.

“Idem tamo gde me zovu“


Na pitanje da li je potrebno da, kao lider URS, sa ministrom Nebojšom Ćirićem otvara fabrike, Dinkić je rekao da misli da je "fer da svako promoviše ono što je uradio za državu i građane" i da mu ne pada na pamet da se pojavi na otvaranju nekog puta ili drugih projekata na kojima nije lično radio.


"Ozbiljni investitori i danas mi se javljaju i redovno razgovaram sa njima", kazao je Dinkić.

On je istakao da je na terenu video da "građani više podržavaju decentralizaciju nego ulazak u EU".

Prema njegovim rečima, inicijativu URS za decentralizaciju potpisalo je 12 predsednika opština iz drugih stranaka, uključujući i opozicione.

"Ima još mnogo gradonačelnika koji bi ovo potpisali, ali se plaše reakcije šefa iz Beograda", rekao je Dinkić i dodao da "Srbiji treba više hrabrosti i više lidera".

Dinkić je kazao da je lider SPS Ivica Dačić "priču o podeli Kosova otvorio ničim izazvano" i da "to trenutno nije tema u razgovorima sa međunarodnom zajednicom".

"Onog časa kad to postane tema, a mislim da bi bilo dobro da postane, izneću svoj stav", dodao je Dinkić.

“Monetarna politika NBS nije dobra“

Dinkić je ocenio i da je Narodna banka Srbije napravila kardinalnu grešku što nije kupovala devize kako bi sprečila prekomerno i nerealno jačanje domaće valute.

"Dinar ne jača jer je naša ekonomija ođednom postala jaka, već zato što se država zadužuje u devizama preko evro obveznica. Banke prodaju te devize i vrše pritisak na jačanje dinara", rekao je Dinkić.

Dinkić, koji je bivši guverner NBS i ministar finansija, rekao je da paket monetarne politike centralne banke nije dobar, jer NBS stalno podiže referentnu kamatnu stopu i tako poskupljuje kredite privredi koja ima problem likvidnosti, a istovremeno to ne smanjuje inflaciju.

POVEZANE VESTI

Petak 20.05.2011. 18:50
Оће ли и акције Телекома да буду 1000 евра ??
Petak 20.05.2011. 20:40
Mali ucenjivač kao i Dačić ostao bez kapaciteta kada su se Toma i Tadić dogovorili da očiste avliju od sitnih glodara. Onaj odjednom srbuje, kao da nije čuo za rezoluciju EU od 19 januara i Bramercove dosadašnje baljezgarije. Ovaj nesrećnik cinkari NBS da štampa evro obveznice kao razglednice a ponuda kamate inobankama raste kao kvasac. Biće interesantno kada i Čedomor shvati da je otpao . Tek taj kada izvrne bisage sa biserima žutih poštenjačina. Kao da ih je neko skupio po Božijoj kazni za Srbiju, ovo nema ni u horor filmovima o sudnjem danu.
Petak 20.05.2011. 19:00
Мени само није јасно како имаш образа да било шта кажеш на било коју тему?! Чврсто верујем у то да ћеш и ти и твоји пајтоси кад тад одговарати за ову ситуацију у којој се Србија сада налази.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online