Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.02.2011.
12:56
RTS A

Hrabre žene Đakovice

Đakovica važi za zabranjeni grad za Srbe na Kosovu i Metohiju. U nju bi želelo da se vrati više od 200 srpskih porodica, a dok se to ne desi u gradu od 1999. godine živi samo pet starica koje čuvaju sećanje na to da je u Đakovici nekada živelo više od 3.000 Srba.

Ovih pet žena su jedne drugima sve na svetu

Kroz Đakovicu Srbi ne mogu peške, a najbezbednije je biti neupadljiv u vozilu sa kosmetskim tablicama. Tako se mogu izbeći kamenice i uvrede kojima Albanci sačekuju sve đakovičke Srbe koji su pokušavali da obiđu uzurpirane kuće ili groblje i porušene spomenike.

Jedine srpska oaza u gradu je porta crkve Presvete bogorodice. Zapaljena je 2004. godine, ali je nikla nova crkva i novi dom u kome živi pet starica.

"Ne možemo mi da izađemo nigde odavde. Juče je došao sveštenik iz Prizrena da uzme sestru da idu na slavu. Izašli su pred kapiju, pošli da sednu u auto, dok ih je grupa ljudi psovala", kaže iskušenica Ružica.

Pozorište za četiri starice

 

Narodno pozorište iz Prištine, iseljeno u Kosovsku Mitorvicu, odigralo je prošlog oktobra predstavu "Ne očajavajte nikada" pred četiri starice koje čine su tada činile celokupno srpsko stanovništvo u Đakovici. Pozorište je prošle jeseni išlo u potragu za publikom, u gradove na Kosovu i Metohiji gde živi simboličan broj srpskog stanovništva.

"Dvanaest godina smo kao u kućnom pritvoru. To je toliko žalosno za Đakovicu. Ja sam rekla u policiji da mi nismo u zatvoru, nego da smo rođeni ovde. Tu mi je rođen deda, pradeda...Po čemu ne možemo da idemo u kuću, evo kuće na 50 metara", kaže Nadežda Isailović.

Četiri Srpkinje iz Đakovice zajedno su od 1999. godine. Ružica im se pridružila pre godinu dana. Stigla je iz Trstenika. Ne žale se, iako žive samo od pomoći proteranih Đakovčana i brige bratstva iz Dečana. Veruju da će dočekati povratak Srba u Đakovicu.

"Oni plaču kada da se vrate, žale. Kada smo bili na groblju, oni su kukali. Mi imamo duševni mir, nigde nema takvog mira kao na Kosovu, a od telesnog svuda se strada", kaže Poleksija Kastratović.

Srpska crkva i okolne kuće sravnjeni sa zemljom u martovskom pogromu

U ovim ženama nema nimalo gorčine, ne čuje se reč osude, ni prema komšijama Albancima, ni kosmetskim vlastima, ni međunarodnoj zajednici.

"Snaga koju ove žene pokazuju mnogima koji su otišli, možda i olako, mogla bi da bude primer", kaže državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

"Đakovica je najteži slučaj i nije bez razloga nazvan zabranjeni grad za Srbe. Mislim da će teško ići povratak, ali nas ohrabruje jaka volja onih koji žele da se vrate", kaže Ivanović.

Prema njegovim rečima, vreme je važan faktor. "Posle 12 godina, one su se prilagodile na život u novoj sredini. Mislim da smo priveli kraju, da ne kažem izgubili bitku povratka Srba u gradove", ističe Ivanović.

Starice u Đakovici više ne čuvaju ni vojnici Kfora. Od sveta u kome za njih nema mesta, štite ih samo kapija, visoka ograda i jedan albanski policajac. 

POVEZANE VESTI

Petak 04.02.2011. 16:37
Kaze Ivanovic da ga ohrabruje volja onih koji zele da se vrate, onda malo posle kaze da smo izgubili bitku povratka na Kosmet. Ove zene verovatno vise niti gledaju nisti slusaju srpsku RTV jer bi jos pod starost poludele. Nije Ivanovic jednu rec rekao zasto njih srpska drzava materijalno ne pomaze ili za to jednostavno nema.Sramota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online