Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 25.01.2011.
12:08 >> 16:53h
Beta A

Marti u SE: Izveštaj nije o Kosmetu, već o “ljudskim bićima“

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Dik Marti rekao je danas da njegov izveštaj o trgovini organima na Kosmetu nije politički izveštaj o Kosmetu i njegovom statusu.

Dik Marti se obraća poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu
 

"To nije izveštaj protiv Kosmeta i naroda Kosmeta ili izveštaj u prilog Srbije", rekao je Marti u obraćanju poslanicima PS SE u Strazburu.

Marti je predstavljajući svoj Izveštaj o nehumanom postupanju prema ljudima i trgovini ljudskim organima na Kosmetu rekao da su žrtve trgovine organima Srbi i Albanci s Kosmeta, ali i podvukao da su to "prosto ljudska bića".


Marti je rekao da je tokom dvoipogodišnje istrage razgovarao s verodostojnim svedocima, koji "nemaju ništa sa Srbijom i Rusijom", već su to ljudi koji vole svoju zemlju i koji se veoma plaše.


"Nema istinske pravde bez istine", rekao je Marti i založio se za pokretanje istrage.

"Mi smo čuvari vrednosti. I zbog toga moramo da se borimo za istinu", rekao je Marti, navodeći da je Savet Evrope "oduvek bio mesto na kojem se branio stav da se o ljudskim pravima ne može pregovarati niti se smeju žrtvovati".

Predstavljajući izveštaj, Marti je rekao da je bivša glavna haška tužiteljka Karla del Ponte prikupila gomilu dokaza, iako su njeni istražitelji bili suočeni sa brojnim teškoćama, uključujući i pretnje.

Marti je rekao da je tokom istrage pronašao pouzdane svedoke, čije izjave predstavljaju temelj tvrdnji koje iznosi u izveštaju, ali je dodao da se oni plaše i da ne veruju u kosovsko pravosuđe.

"Imena navedena u izveštaju su ista ona imena koja su navođena u izveštajima obaveštajnih službi i analitičara, a žrtve su i Srbi i Albanci sa Kosova koji su za njih (OVK) bili izdajnici, a za nas su samo ljudska bića, rekao je Marti.

Socijalisti: Tragajmo za istinom

Predstavnici političkih grupa u PS SE podržali su Martijev izveštaj. Predstavnik socijalista Klas de Vries rekao je da izveštaj koji, "dokumentuje jedan od najmračnijih perioda" skorašnje istorije, nije presuda već podsetnik na dužnost da se traga za istinom. On je rekao da socijalisti veruju da će, ako bude pokrenuta međunarodna istraga, Marti dostaviti sve relevantne podatke.


Navodeći da međunarodna zajednica treba da prezume odgovornost za istragu i zaštiti svedoke, predstavnik socijalista je pozvao nacionalne vlade da podrže i sarađuju u takvoj istrazi.


Demokrate: Hrabar izveštaj

Predstavnica Grupe evropskih demorkata Amber Rud rekla je da je Marti napravio "hrabar izveštaj" i da se ta grupa zalaže za rasvetljavanje organizovanog kriminala koji je nastao za vreme rata.


Predstavnica liberala Mariluiz Bek je podržala Martijev izveštaj i podvukla da se on ne sme zloupotrebiti za podrivanje nezavisnosti Kosmeta. Predstavnik Ujedinjene levice Tini Koks je zatražio da se otkrije šta se dešavalo na Kosmetu. On je rekao da je Marti pokazao svoje kvalitete u istrazi o tajnim pritvornim centrima u Evropi i da je to sada ponovo pokazao u ovom izvestaju.


Narodnjaci: Šok zbog ćutanja

Predstavnik Grupe evropskih narodnih partija Holger Hajbah je rekao da je šokantno što su mnogi znali o zločinima na Kosmetu o kojima je u izveštaju gcvorio Dik Marti, ali su ćutali o tome.

Rasprava o Martijevom izveštaju je nastavljena nastupima pojedinih poslanika, a najavljeno je da će, posle prekida, ponovo početi u 15 časova. Nakon popodnevne rasprave i glasanja o predloženoj rezoluciji, Marti bi trebalo da održi konferneciju za novinare.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.01.2011. 12:30
Nije pisalo u koju delegaciju je gledao Holger Hajbah kada je rekao da su mnogi znali, ali su cutali o tome.
Utorak 25.01.2011. 13:01
Извештај о "људским бићима" којима је отето властито тело и држава, а дато "нељудским бићима", која су чупала органе из "људских бића".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online