Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 21.06.2012.
13:22
Ekipa "Vesti" A

Mafijaška država u srcu Evrope

Sa kosovskom državom, SAD su olakšale uspostavljanje jedne mafijaške države u srcu Evrope i sve to u "zaglušujućoj medijskoj i političkoj tišini". Ipak, ta tišina je prekinuta u decembru 2010. godine izveštajem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope čiji je autor Švajcarac Dik Marti.

Žan-Fransoa Gejro

Većina komandanata OVK-a bili su kriminalni preduzetnici, posebno oni iz takozvane Dreničke grupe čiji je šef, između ostalih, bio Hašim Tači.
 

Komandne zone OVK-a i zone kriminalnih vlasti su se poklapale, piše Žan-Fransoa Gejro, ugledni kriminolog i pukovnik francuske policije u knjizi "Geostrategija kriminala".

On ocenjuje da je izveštaj Martija bio "svakako neprijatan za diplomate od kojih su se neki očigledno zbližili sa gangsterima".


- Lepa priča koju su nam ponavljali odjednom se pomračila. Mediji su se zadržali na najspektakularnijem aspektu izveštaja - onom koji govori o trgovini organima, koja je užasna, ali je manje važna od dijagnoze o strateškoj grešci Zapada i dovođenja na vlast kriminalnog entiteta - zaključuje Gejro.

Bratstvo "poslovnih ljudi"

 

Ispostavilo se da je sramna oznaka "terorista" promenljiva zavisno od geopolitičkih interesa velikih sila, naglašava Gejro. On ocenjuje da su za vreme ratova u Jugoslaviji hrvatski, srpski, bosanski i albanski gangsteri pokazali su da imaju smisla za kompromis, stavljajući etničke i jezičke razlike u drugi plan.


- Oni su međusobno odlično sarađivali. Oni su pre svega poslovni ljudi. Još i danas imaju interes da se slože i podele kriminalne zone uticaja - kaže Gejro.

 

Pročitajte i:

 

Gejro navodi da danas petnaestak političko-kriminalnih klanova kontrolišu ekonomiju u državi Kosovo - BTP, hotelijerstvo, turizam, nafta, nekretnine. U njihovim rukama je organizacija nekoliko najvećih kriminalnih trgovina u regionu - oružjem, ljudima i drogom.


- Šefovi kriminalnih bandi prerušeni u političare uspeli su da stvore svoju sopstvenu državu. Istorija nudi malo tako savršenih primera političko-kriminalnog preduzetništva. Kosovo su saučesnički priznale velike evropske zemlje među kojima Francuska i Nemačka. Istina je da je teško povući se kad se u početku počini politička greška - kaže Gejro.


Ovaj stručnjak ističe da je albanski lobi u SAD imao značajnu ulogu devedesetih u promovisanju ulaska NATO-a u rat, i to preko izvesnog Džejmsa Trafikanta. Taj lobi je mnogo uradio kako bi promenio sliku o OVK-u i pretvorio grupu terorista u grupu boraca za oslobođenje.


- Vlastima na Kosovu, a isto važi za Albaniju i Crnu Goru, potrebno je da budu ostavljene na miru. Površina voda mora apsolutno da ostane nepokretna, a ostaju dubine u kojima može da se radi šta se hoće sve dok nešto što zaudara ne ispliva na površinu - zaključuje Gejro.   

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.06.2012. 13:34
Мафијашка,него шта.
Četvrtak 21.06.2012. 13:40
. . . . vrlo vazni podaci iz jednog relevantnog stranog izvora koji su inace zainteresovanim Srbima vrlo dobro poznati. Bilo bi dobro, kada bi redakcija Vesti objavila i upotrebljivu adresu za nabavku knjige francuskog autora, Zan-Fransoa Gejro. Ž. Dacić
Četvrtak 21.06.2012. 15:41
neka se tamane klanovi među sobom.....mi možemo čekati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online