Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.04.2010.
15:09 >> 17:47h
A

Dodik: Utvrditi činjenice o Srebrenici

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Vlada RS ne negira činjenicu da se u Srebrenici desio zločin nad Bošnjacima, ali izražava potrebu da se utvrdi činjenično stanje o broju stradalih u julu 1995. godine.

Da se utvrdi ko je nastradao u Srebrenici, ko je živ, a ko mrtav: Milorad Dodik
 

Posle sednice vlade, na kojoj je razmatran izveštaj komisije o stradanju Bošnjaka u Srebrenici, Dodik je rekao da je Vlada RS konstatovala da je ranija Komisija za Srebrenicu radila pod ogromnim pritiskom i pretnjama tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna zbog čega je, kako je naveo, izostala objektivnost u radu te komisije.

Dodik je naveo i podatke da je na području Srebrenice sahranjeno 75 Bošnjaka koji uopšte nisu poginuli na tom području, te da se u Memorijalni centar sahranjuju i članovi porodica stradalih koji umiru prirodnom smrću.

 

On je kazao da je Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva došao do podataka da je 500 Srebreničana živo, a nalaze se na spisku nestalih i ubijenih u Srebrenici.


On je kazao da je vlada zadužila svoj Centar za istraživanje ratnih zločina da utvrdi činjenično stanje u vezi s ratnim dešavanjima na području Srebrenice i tačan spisak poginulih i nestalih u tim ratnim operacijama.


Dodik je rekao da je i u ranijem izveštaju vladine komisije za utvrđivanje istine o ratnim dešavanji u Srebrenici i oko nje ima raznih netačnosti, na osnovu kojih se u javnosti manipuliše, te je pozvao nadležne pravosdune institucije da nastave sa procesuiranjem svih optuženih za ratne zločine.


"Naš primarni cilj jeste utvrđivanje činjenica, de se utvrdi ko je stradao u Srebrenici, ko je umro, a ko je živ", istakao je Dodik.


"Nama u Vladi RS treba istina o ratnim dešavanjima u Srebrenici, koja se neće moći dovesti u pitanje i da se ispitaju uslovi pod kojim je radila ranije vladina komisija za Srebrenicu", rekao je Dodik, pozivajući organe BiH da zajednički rade na utvrđivanju istine o tome.

U vladinom izveštaju o ratnim dešavanjima u Srebrenici tokom jula 1995. godine navedeno je da je na tom području, prema preliminarnim podacima, nestalo 7.800 Bošnjaka.

 

On je kazao da je takva odluka doneta i za Federaciju BiH u vezi sa stradanjem Srba u Sarajevu, ali taj posao do danas nije urađen zbog opstrukcije tamošnjih organa. Vlada RS traži da se sprovede i ta odluka i da se istom metodologijom utvrdi stradanje ljudi u Sarajevu, naglasio je Dodik.


On je kazao da Institut za nestala lica BiH nije ustanovljen na legitiman način i zbog toga traži od Saveta ministara da razmatra to pitanje i vrati ga u zakonske okvire funkcionisanja.

Košarac: Hoćem istinu o Srebrenici

 

Republika Srpska ne želi da negira događaje u Srebrenici, već želi da se dođe do potpune istine o tim događajima, rekao je šef vladinog tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica Staša Košarac.

 

"Srpska ne negira događaje u Srebrenici, ali moramo biti svesni činjenice da u javnosti RS i BiH u poslednje vreme ima puno podataka koji dovode u sumnju sve prevode izveštaja Komisije za Srebrenicu", rekao je Košarac na konferenciji za novinare posle sednice Vlade RS.

 

On je naveo da je u izveštaju Komisije za Srebrenicu konstatovano da je prijavljen nestanak 7.806 lica, a da je kasnije, koristeći se raznom vrstom prevoda, napravljeno da je to konačan broj i da su to žrtve događaja u Srebrenici u julu 1995. godine, ističući da sve više informacija u poslednje vreme ukazuje da to nije tačno.

 

Prema njegovim rečima, Opštinski štab Civile zaštite Srebrenica je u januaru 1995. godine izneo podatak da je tada u Srebrenici živio 36.051 stanovnik, od kojih 19.566 muškaraca i 16.639 žena, da bi prilikom izlaska u Tuzlu rađena neka vrsta popisa gde je prikazano da je sa 4. avgustom 1995. godine iz Srebrenice izašlo 35.362 stanovnika.

 

"To govori o određenim problemima koji se odnose na manipulaciju brojem žrtava i događajem u julu 1995. godine", istakao je Košarac.

 

On je rekao da je Međunarodna komisija za nestala lica, koja je suosnivač Instituta za nestala lica BiH, izvršila 13.000 identifikacija, od čega se 6.414 odnosi na događaje u julu 1995. godine.

 

"Od Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva imamo informacije da je stradalo 8.460 Bošnjaka, od kojih je 4.062 ubijeno, a 4.398 se vode kao nestali, dok je u informaciji Međunarodnog komiteta crvenog krsta koji je dostavljen Institutu za nestala lica BiH navedeno 3 .60 lica", naglasio je Košarac.

 

On je rekao da ovi različiti podaci, definitivno, pokazuju da postoji potreba da se otvori kvalitetan proces istraživanja i dokazivanja konačne istine o događajima u Srebrenici.

 

"Želimo da na bazi argumenata utvrdimo konačnu istinu o događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine, bez obzira na etničku pripadnost žrtava", istakao je Košarac.

 

On je rekao da je u srebreničkoj regiji stradalo 3.262 Srba, od čega su 73 odsto civilne žrtve rata, dok je 800 srpske dece ostalo bez jednog ili oba roditelja.

 

"RS ima nacionalnu i moralnu odgovornost da na osnovu svih dokaza otvorimo proces utvrđivanja konačne istine o stradanju u i oko Srebrenice u ovom periodu bez obzira na etničku pripadnost", naglasio je Košarac.

 

On je dodao da na Spomen-zidu u Potočarima stoji da su u Srebrenici stradala 8. 372 Bošnjaka, a do sada ih je ukopano 3.749.

 

"U BiH smo svi suočeni sa problemom da se tamo ukopavaju ne samo žrtve iz jula 1995. godine, već i bošnjačke žrtve iz Srebrenice, Vlasenice, Milića i drugih mesta, što dovoljno usložnjava situaciju u otkrivanju istine o Srebrenici", istakao je Košarac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.04.2010. 18:27
Hafize uhvatila Vas panika a? :) Tebe i tvoj tako zvani Bosnjacki narod.. Malo pomalo stize istina i do zapadnih zemalja, znam ja posto zivim u Svedskoj.. :P Propade Vasa bajka o nekim zrtvama u proteklom ratu, ispasce da ste bili najveci zlikovci..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online