Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 03.10.2012.
12:57
Anadolija A

Tako je govorio Dodik: RS nije država

"Republika Srpska je republika šumska, bolje je biti entitet u BiH, nego provincija u Srbiji", govorio je Dodik krajem 90-ih.

 Bolje biti entitet u BiH, nego provincija u Srbiji : Milorad Dodik 1999. godine
 

Malo je u svetu političara koji su doživeli takav politički obrt kakav beleži politička karijera aktuelnog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, prenosi agencija Anadolija tekst Faruka Velea.

Ono što je i u Bosni i Hercegovini zaboravljeno, a pogotovo na Balkanu, jeste da je Milorad Dodik u poslednjih deset godina prešao put od "američkog igrača", političara "spremnog na kompromise po svaku cenu" i lepog lica srpske politike uopšte, do ultranacionaliste miloševićevskog tipa.

Republika šumska

 

Gotovo je neverovatno da je Milorad Dodik od 1997. do 2000. godine gotovo u svakom medijskom nastupu naglašavao da "Republika Srpska nije država", da je "bolje biti entitet u BiH, nego provincija u Srbiji", da su "krivci za dešavanja u BiH nacionalističke stranke", da "Radovan Karadžić mora odgovarati"...

 

Sarajevski novinari sećaju se da je Dodik u razgovorima s njima gotovo izbegavao izraz Republika Srpska i taj bh. entitet nazivao"republika šumska".

Malo toga je ružnog što Dodik manirom oikofoba već nije rekao o zemlji u kojoj je rođen pre 53 godine, ali zanimljivo je videti šta je to Dodik govorio pre 12 ili 13 godina kada je delio nepodeljene simpatije međunarodne zajednice (koja je horski poručivala kako mu se mora dati šansa), te bošnjačke politike i javnosti u Sarajevu. Svojevremeno je nekadašnji potpredsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Sead Avdić govorio kako Federaciji BiH trebaju "dva Dodika".

Posebno je interesantno sve ovo primetiti poslednjih dana kada Dodik gotovo svakodnevno poručuje da je "Bosna i Hercegovina trula", da "ne može opstati", da je to "virtualna država", dok se, istovremeno, bez ikakvih reakcija održavaju zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske u Banja Luci...

Tako je Dodik kao predsednik Vlade Republike Srpske u prvom mandatu 1998. godine izjavio da su izborom četničkog vojvode Nikole Poplašena za predsednika RS "Srbi radili na svoju štetu" i upozorio da će se "zbog jačanja nacionalističkih snaga odnos međunarodne zajednice prema RS biti promenjen u negativnom smislu".

Dodik je za potički magazin War Report (WR) daleke 1997. godine izjavio da će
"dok god su nacionalisti na vlasti u oba bh. entiteta, uvek biti izvesna količina konflikta manjeg intenziteta". Za svoju štićenicu, osuđenicu za ratne zločine Biljanu Plavšić tada je govorio da još nije "potpuno uveren da je njena transformacija u umerenog nacionalistu konačna".

Bolje biti entitet u BiH, nego provincija u Srbiji

 

U jednom intervjuu koji je sarajevskim medijima dao u novembru 1999. godine
konstatovao je da je "RS u potpunosti otrgnuta od Miloševićevog režima i da u njoj sve više prevladava svest da je bolje biti entitet u BiH, nego provincija u Srbiji".

 

"To je moje duboko mišljenje koje, verujem, deli veliki broj stanovnika RS. Srpski narod u BiH konstruiranoj u Dejtonu ima više šanse za svoj potpuni razvoj nego ako bi bio dio Srbije, a što žele neki nacionalisti".

A na pitanje kako vidi odnose Republike Srpske i tadašnje SR Jugoslavije, odnosno Srbije istakao je:

"Dejtonski sporazum dozvoljava uspostavljanje posebnih veza između to dvoje. Međutim, to je jedno neugodno pitanje. RS ne sme ugrožavati interese FBiH. U međuvremenu, RS ne želi zavisiti od SRJ niti biti njen slepo poslušni partner. Tek kada dogovorimo stvari sa Bosnom i Hercegovinom, možemo ići sa razgovorima sa SRJ".

Zanimljivo je prisetiti se da je on za beogradski NIN tih godina izjavljivao da lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju treba "trajno zabraniti da dolazi u RS" i dodao da bi RS bilo "bolje pod američkom okupacijom, nego sa Šešeljem".

Upravo je na Dodikovu mirotvornu inicijativu otvoren put Trebinje - Dubrovnik, koji je prekinut nakon srpske agresije na Hrvatsku.

Dodik je 1999. izjavio da je došlo vreme da Slobodan Milošević odgovara za pogrešnu politiku koju je provodio deset godina, a koja je dovela Srbe u katastrofalnu situaciju.

“Nije tačno da su međunarodna zajednica i svet protiv Srba, ali Srbi su morali da shvate preko svojih predstavnika kuda svet ide i da se priključe tim tokovima, a ne da se suprotstavljaju”, govorio je tada Dodik.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.10.2012. 13:32
Ljudi,kao prvo,ovo je vijest prenesena sa agencije Anadolija.Kao drugo,rekli "sarajevski novinari" za termin Sumska,znaci nije istina. Za ostalo se slazem sa njim i isto mislim kao i on za BIH.Dabogda se raspala.A kad se raspane,mi cemo biti samo u konfederalnom odnosu sa Srbijom.kad vec Bosnjaci nece.I Bosnjaci su od Dodika napravili nacionalistu,jer svi prijedlozi i sve sto je dolazilo od Srba ,njima nije valjalo.Htjeli su vlast nad kompletnom BIH.E pa rodjaci,kad drzis 23% teritorije,ne ide to nikako.Za ovo oko Seselja i Milosevica,nemam komentar,ali mislim da smo u 90-tim mogli mnogo bolje proci.
Sreda 03.10.2012. 13:09
Vi ste od njega napravili nacionalistu.
Sreda 03.10.2012. 13:34
SAMO BUDALA NE MIJENJA MISLJENJE ! VREMENA SU BILA TAKVA DA JE GOVORIO STA STE HTJELI CUTI, ALI SE POPRAVIO I SADA PRICA STA MI ZELIMO CUTI I OSTVARITI ! BITNO JE DA I RADI NA TOME ! NEZEVISNA REPUBLIKA SRPSKA I JAKA I STABILNA SRBIJA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online