Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.06.2011.
11:13 >> 14:31h
Beta A

Papa: Nema suživota bez braka

Papa Benedikt XVI, koji je pred velikim brojem vernika, biskupa i sveštenstva, na zagrebačkom hipodromu danas služio misu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica, kritikovao je sekularizaciju u evropskim zemljama koja "širi slobodu bez odgovornosti" i naglasio važnost porodičnog života.

Na svečanoj misi na zagrebačkom hipodromu, prema prvim procenama, okupilo se oko 300.000 vernika.

Benedikt XVI na hipodrom je stigao papmobilom uz jake snage bezbednosti, a sve vreme grad nadleće policijski helikopter.

"Apsolutizuje se sloboda bez odgovornosti za istinu i neguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara i površnih iskustava, ne vodeći računa o kvalitetu odnosa sa osobama i o najdubljim ljudskim vrednostima", kazao je papa. 

Vernici u Hrvatskoj uzbuđeni zbog papine posete

"Ljubav se svodi na sentimentalni osećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu", rekao je papa i pozvao na "otpor tom mentalitetu".

Okupljene je pozvao da ne podlegnu sekularizaciji i suživotu bez braka, a naglasio je i vrednost očuvanja ljudskog života od začetka do prirodne smrti.

Rekavši da je prihvatio poziv hrvatskih biskupa da poseti Hrvatsku prilikom susreta katoličkih porodica, papa je naglasio da "ceni instituciju porodice koja se danas suočava s teškoćama i pretnjama" i naglasio da je hrišćanska familija temelj vaspitanja u veri.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u pozdravnom govoru izrazio je uverenje da će prisutnost pape biti ohrabrenje svim porodicama i biti podstrek u zalaganju za familiju kao najsvetiju ustanovu zdravog društva.

Okupljeni su ga oduševljeno pozdravljali skandirajući "Benedikt, Benedikt", a nose i zastavice Hrvatske i Vatikana i transparente na kojima, među ostalim, piše "Papa, mi te volimo i "Uvek verna Hrvatska". Osim toga, neki od vernika nosili su i zastave BiH odakle je došlo mnogo vernika.
  

Benedikt XVI je mahao okupljenima, a prolazeći kroz špalir vernika primio je i dve bebe koje je blagoslovio.

Papi je dobrodošlicu poželeo zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Posle mise papa će ručati s biskupima u novom sedištu Hrvatske biskupske konferencije, a nakon toga služiće večernju u katedrali Svetog Stjepana.

Tom prilikom moliće se i na grobu nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koga je Katolička crkva proglasila blaženim, a mnogi u Hrvatskoj traže da bude proglašen svecem. Papa se u avionu na putu ka Zagrebu, osvrnuo i na Stepnica, odbacivši tvrdnje da je bio saradnik ustaškog režima.

Program na zagrebačkom hipodromu traje od tri časa ujutro, a tokom noći i jutra su se okupio velik broj ljudi, među njima i oko 9.500 mladih vernika koji su sinoć bili na molitvenom bdenju s papom kome je prisustvovalo oko 25.000 mladih.

Program na hipodromu počeo je u tri sata ujutro, a pored kola hitne pomoći, bile su postavljene su i dve poljske bolnice opremljene svom medicinskom opremom, a u svakom "polju" su i po dve ili tri medicinske sestre i jedan aktivista Crvenog krsta.

Hitna pomoć juče je imala desetak manjih intervencija. Tri osobe su prevezene u bolnicu zbog iscrpljenosti, jedan policajac je odveden u bolnicu jer se osećao loše nakon što je pojeo sendvič, a ostali slučajevi rešeni su na licu mesta.

Telefonom pretili papi

Prvi dan posete poglavara Rimokatoličke crkve prošao je bez incidenata, osim jedne lažne telefonske pretnje papi. Zagrebačka policija saopštila je da je tokom jučerašnjeg dana iz područja užeg centra, u službene prostorije policije dovedeno 28 osoba.

Strani državljani, njih 24, dovedeni su zbog provere zakonitosti ulaska i boravka u

Zagrebačka policija na oprezu

Hrvatskoj, dok su četiri hrvatska državljana sprovedena zbog utvrđivanja identiteta. Nakon obavljenih provera svi su pušteni.

Policija je ispitivala 20-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo širenja lažnih i uznemirujućih glasina, pa je posle obavljenog kriminalističkog istraživanja doveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Mediji izveštavaju da je rečeno da je 20-godišnjak telefonom upućivao pretnje smrću papi.

Kako izveštava portal Indeks.hr, policija nije intervenisala kada je na hipodromu od tri časa ujutro bio uključen jak razglas zbog čega neki stanovnici Novog Zagreba nisu mogli da spavaju. Inače, uoči dolaska pape Benedikta XVI u Zagreb više nevladinih organizacija izrazilo je protest zbog njegovog dolaska.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online