Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 06.06.2013.
01:09
Ekipa "Vesti" A

Uzmite od tajkuna 1,8 milijardi €!

Šta Srbija namerava da preduzme kako bi popravila ekonomsku situaciju i ugasila požar u budžetu i dalje nije bilo poznato, jer je više puta najavljivana sednica Vlade Srbije ponovo - otkazana. Tako se i dalje ne zna da li će najsiromašniji platiti najveću cenu - zamrzavanjem plata i penzija i da li će pljuštati otkazi u javnom sektoru.

Brojni poslovi: Milan Beko
 

Ipak, analitičari naglašavaju da bi državni budžet lako mogao da se napuni kada bi država dovela u red naplatu poreza. Samo od kompanija koje izbegavaju da plate ove obaveze država bi inkasirala 200 milijardi dinara, odnosno blizu 1,8 milijardi evra.

Da je situacija dramatična i da država mora pod hitno da reaguje govori i podatak da bi do kraja godine deficit u državnoj kasi mogao da sa sadašnjih 80 milijardi dinara dostigne čak 122 milijarde! Prema računici Fiskalnog saveta dug bi mogao da poraste i do 200 milijardi dinara. Baš onoliko koliko bi tajkuni trebalo da na ime poreza duguju državi.


Među najvećim dužnicima su Milan Beko (Luka Beograd i "Večernje novosti") 425 miliona dinara, Dragan Đurić (Novitet i Zekstra) 302 miliona dinara i Ratko Buturović (HUTP Park) 178 miliona dinara.

Dačić: Vlada nije zid plača

Premijer Ivica Dačić rekao je da smanjiti plate i penzije zna svako ali da treba videti kako smanjiti deficit i istovremeno podstaći privredni razvoj.
- Vlada Srbije nije zid plača, pa da kukamo nad teškom situacijom i sada ispada da smo došli do bankrota, to nije pre svega tačno - istakao je premijer, apelujući da se pronađe najbolji način kako da se izađe iz krize, a ne da se samo prebaci na teret građana.

- Ključ rešenja ekonomskih problema u Srbiji je da se konačno pokaže da li imamo državu ili nemamo - ističe profesor ekonomije Miodrag Zec.

- Ukoliko imamo državu ona će naplatiti poreze. Mislim da je naplata poreza u ovom trenutku nužna, jer treba napuniti budžet. Nadam se da je ova vlast toga svesna i da će s vi tajkuni redom platiti svoj deo državi. Ipak, ne mogu se zakleti da će tako biti. Mada, i u interesu bogataša je da plate poreze, jer će biti manje socijalnih tenzija - kaže za "Vesti" dr Zec.

S druge strane profesor Ljubomir Madžar smatra da sve i da država naplati i poslednji dinar na ime poreza od bogataša, to neće biti dovoljno da se zatvore rupe na budžetu.


- Ivica Dačić, premijer Srbije je obećao da će srediti javne finansije, a da narod pri tom neće biti žrtva. Ta izjava nema veze sa stvarnošću, to je kao da je neko rekao da su cipele spolja tesne, a iznutra prostrane. Drugim rečima, ukoliko žele da zakrpe rupe na budžetu, udariće po najsiromašnijim, jer su najmasovniji - smanjiće plate i penzije - uveren je dr Ljubomir Madžar. 

 

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić, komentarišući za beogradske medije aktuelnu situaciju, takođe kaže da je neophodno da država krene u bolju naplatu poreza, a ako je to potrebno i da se sprovede prinudna naplata od svih preduzeća koja ne izvršavaju svoje obaveze.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.06.2013. 08:53
Ovde samo siromašni, i oni koji su dobili otpremnine plaćaju porez.
Četvrtak 06.06.2013. 10:58
Socijalizam nam nije valjao,sad imamo ono što smo htijeli jad i bijedu,da ne zaboravim i tajkune-lopove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online