Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.01.2013.
11:39
Beta A

Paori državi daju 500 € za hektar, a Arapi 250

Asocijacija poljoprivrednika "Banatski Paori" saopštila je danas da je sporazum Vlade Srbije sa arapskom kompanijom Al Dahra o prodaji poljoprivrednih kombinata u Srbiji štetan za državu i poljoprivrednike.

Banatski paori se plaše da će Arapi otpustiti zaposlene u kombinatima
 

Kako se navodi u saopštenju, to udruženje traži sastanak sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem kako bi ukazali na štetnost ugovora. Oni navode da je štetno to što je predugovorom sa Al Dahrom predviđeno da Srbija da u zakup 2.982 hektara oranica, na period od 30 godina, i što će država u prvih 10 godina dobijati 250 evra po hektaru, dok poljoprivrednici u Srbiji već plaćaju zakup obradivog zemljista od 500 do 650 evra po hektaru.

"U prilogu ove tvrdnje ide i činjenica da su sve ponuđene oranice prodate i kvalitetno obrađene", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, davanjem državne zemlje u zakup građanima Srbije zapošljavaju se domaći radnici, a u budžet se sliva mnogo više sredstava i povećava bruto domaći proizvod. Banatski paori su ukazali da u predugovoru sa Al Dahrom piše da će se kupac oranica truditi da zadrži što veći broj zatečenih radnika u radnom odnosu i pitaju o kom broju je reč.

"U trenutku kada dnevno u Srbiji bez posla ostaje oko 300 građana ovakvim ugovorom bi se stvorila nova reka socijalnih slučajeva i novo opterećenje za budžet", dodaje se u saopštenju.

Država Srbija i kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapski Emirata trebalo bi da, po predugovoru o ulaganju u osam državnih poljoprivrednih kombinata, konačne ugovore zaključe do 31. marta ove godine.

Predugovorom čiji je tekst objavilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije (www.mfp.gov.rs), predviđeno je osnivanje nove, zajedničke kompanije, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu Al Dahre, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu. Zajednička kompanija uložiće 100 miliona evra u sistem za navodnjavanje, agrotehnički razvoj i obrtni kapital, dok Republika Srbija neće biti u obavezi da obebedi sredstva, niti garancije za investicije u tim kombinatima.

Predugovorom je predviđeno i da Ministarstvo poljoprivrede Srbije i nova kompanija zaključe ugovor o zakupu 2.982 hektara pljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina.

Ministarstvo finansija i privrede juče je saopštilo da će svih 16.500 hektara koje su do sada koristili poljoprivredni kombinati biti ponuđeni "isključivo vojvođanskim paorima u zakup", a ne arapskoj kompaniji Al Dahra.

"Ni jedan jedini hektar, koji u zakupu koristi sedam poljoprivrednih kombinata, nije obuhvaćen predugovorom sa kompanijom Al Dahra, naprotiv svih 16.500 hektara koje su do sada koristili ovi kombinati biće ponuđeno isključivo vojvođanskim paorima u zakup", navelo je Ministarstvo finansija.

Istaknuto je da jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo "7. juli" koje je u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB.

Predugovorom je predviđeno da vodeća agro-industrijska kompanija Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava. Ministri finansija i poljoprivrede, Mlađan Dinkić i Goran Knežević, kako je najavljeno, sastaće se sutra sa udruženjima poljoprivrednika i razgovarati o planiranim poslovima sa Al Dahrom.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.01.2013. 11:42
Што је сада фрка око тога што ће арапи купити земљу?Нико се није бунио када су хрвати купили више хиљада хектара земље и још је укњижили у катастру на фирму"Агрокор".Ми Срби смо заиста неко ко иде из крајности у крајност. ХРВАТИ КУПИЛИ,НАШИ НЕПРИЈАТЕЉИ.ХЕЈ НАРОДЕ ГДЕ ВАМ ЈЕ ПАМЕТ!!!
Sreda 16.01.2013. 12:15
O cemu bre ovi pricaju?U Sapcu konkretno su poslusnici uzimali hektare besplatno!!!!Kad su trebale da budu licitacije,zemljiste je vec bilo podeljeno,a to da placaju 500 eura po hektaru je takodje laz.Bolje je paorima i seljacima da cute,konacno ce se zapustena zemlja obradjivati!
Petak 18.01.2013. 11:31
Paori nisu braća sa Vučićem, kome će on ako neće da čini svojoj braći.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online