Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.06.2012.
09:27
Blic A

Proćerdane pare od privatizacije, mogli smo da napravimo 1.000 kilometara puta

Prema podacima Agencije za privatizaciju, od 2001. do danas u budžet Srbije se slilo više od pet milijardi evra od prodaje preduzeća, računajući tu i prihode od prodaje Mobtela, osiguravajućih kuća i banaka, pišu beogradski mediji.

Procene su da je gotovo celokupan iznos potrošen nenamenski, za plate i penzije, a moglo se izgraditi hiljadu kilometara autoputa, tvrdi ''Blic''. Više od polovine ovih sredstava u državnu kasu se slilo od 2004. do 2008. godine (vlada Vojislava Koštunice) kada ne samo da nije ostvarena nijedna krupna investicija već nije sprovedena ni bilo koja strukturna reforma.  To je možda najbolji pokazatelj da je blizu tri milijarde evra prihoda u ovoj ''zlatnoj fazi“ privatizacije, u kojoj je samo prodaja Mobtela donela 1,5 milijardi evra, završilo u javnoj potrošnji.

Foto: Ilustracija


Pare su, kako za ''Blic“ objašnjava jedan bivši ministar u Vladi Srbije, trošene na plate i penzije, izmirivanje dugova javnih preduzeća, a više od polovine novca od prodaje Mobtela preusmereno je u nacionalni investicioni plan koji se pokazao kao neproduktivan način za trošenje prihoda od privatizacije.


- Umesto što je formiran NIP, trebalo je reformisati penzioni sistem. Kada se u budžet slije tako značajan iznos sredstava, najbolje je sprovesti reformu jednog velikog sistema - objašnjava ovaj bivši ministar iz ekonomskog resora.


Kakva je zapravo bila sudbina novca dospelog u budžet po osnovu prodaje državnih preduzeća, najbolje ilustruje izveštaj Državne revizorske institucije o završnom računu budžeta za 2008. Naime, prema nalazima revizora, Vlada Srbije je u toj godini iz dela sredstava privatizacije prispelih 2005. i 2006. davala pozajmice javnim preduzećima, ''Srbijagasu“, ŽTP-u, ''Galenici“, ''Srbijašumama“, RTB ''Boru“, NIS-u za izmirivanje raznih dugova. Međutim, nijedna od tih pozajmica nije vraćena u ugovorenom roku.


Ekonomista Miroslav Zdravković procenjuje da se sa pet milijardi evra mogla obnoviti celokupna putna infrastruktura u Srbiji.


- To je bilo sasvim dovoljno da se izgradi hiljadu kilometara autoputa kroz Srbiju - objašnjava on.


Ako to prevedemo u srpske puteve, mogli smo da izgradimo novi autoput od Subotice do makedonske granice, put prema Crnoj Gori, sredimo Ibarsku magistralu, povežemo sve što treba u Srbiji - i još dan nam ostane novca.

Ministar za privatizaciju u prvoj vladi posle 5. oktobra Aleksandar Vlahović kaže da je parama od privatizacije trebalo sprovesti reformu javnog sektora, a ne finansirati javnu potrošnju. U tom smislu, prema njegovim rečima, najmanje je učinjeno od 2004. do 2008. kada je ostvaren najveći priliv po osnovu privatizacije.

- Niti je reformisan PIO, niti sprovedena privatizacija javnih preduzeća, niti reformisana državna administracija, a vrlo malo se uradilo i na planu reforme obrazovanja - kaže Vlahović za ''Blic“.

On objašnjava da makroekonomske teškoće sa kojima se trenutno suočavamo nisu bile u ovoj meri uočljive sve dok je, do izbijanja ekonomske krize, bilo priliva novca po osnovu privatizacije.

Subota 09.06.2012. 09:49
Ja bi na kraju krajeva da sam neka vlast,postavio po zemlji sve direktore i predsednike kompanija nemce.bolje bi ziveli.jer smo mi lopovski narod.nikada se necemo promeniti.
Subota 09.06.2012. 10:03
A da se prodaje više nema šta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online