Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.02.2019.
18:45 >> 10:00h
Vestionline, blic.rs, Danas A

Održan protest 1 od 5 miliona: "Vučićev tunel laži" (FOTO, VIDEO)

Pod parolom "Tunel laži" u subotu je održan dvanaesti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu.

Tanjug
Građani prolaze kroz Terazijski tunel
twitter.com/1od5miliona

Tema okupljanja bio je "tunel laži"  zbog "svih laži aktuelnog režima i predsednika Aleksandra Vučića", a centralno mesto protestne rute terazijski tunel kroz koji su demonstranti prošli u svojoj šetnji i napravili bakljadu. 

Ispred RTS-a su takođe napravili bakljadu i poručili da "uprkos svim lažima koje se propagiraju, Srbija se umiriti ne može". Kolona je potom krenula ka zgradi REM-a, a ispred Skupštine Srbije su postavljene kutije da građani ubace potpisani primerak Sporazuma sa narodom.

Ispred parlamenta su raširli i transparent "Počelo je" i napravili još jednu bakljadu. Na kraju protesta, istaknut je zahtev za smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Nalepnice sa neispunjenim obećanjima Vučića

Okupljeni na protestu "Jedan od pet miliona" su u Terazijskom tunelu koji su nazvali "Vučićev tunel laži" lepili nalepnice ispisane obećanja predsednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio.

Među nalepnicama kojima je tunel oblepljen su i izjave Vučića poput "U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar", "Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016.godine", "O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim" što je izjava iz 2018. godine.

Potom "Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dve nedelje", "Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima".

Ispod svake izjave napisano je "laž".

Govori pre šetnje

- Dobro veče, časna i hrabra Srbijo. Zdravstveni radnici su odlučili da podrže mirne proteste jer smo nezadovoljni statusom i položajem, i uslovima u kojima lečimo ljude. Svima smo se obraćali, ali niko nije odgovorio. Moje poštovanje hrabroj i časnoj Srbiji koja je izašla na ulice. Preti nam propast sistema, a napuštanje Srbije nije više stvar principa trbuhom za kruhom, već je razlog bahatost i bezobrazluk sa kojima smo suočeni. Tome treba stati na put - rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, koji se prvi obratio okupljenima.

Reč je potom uzela potpredsednica DS Dragana Rakić.

- Donosim vesti sa političkog fronta, danas su svi odbornici formirali Asocijaciju i nas 680 je to potpisalo. Štiteći naše lokalne samouprave, štitimo celu Srbiju. Mi smo udruženje slobodnih građana, želimo da živimo u slobodi. Rekli smo ne kršenju zakona i gašenju slobode. Mi se nismo sklonili, savili ni prodali. Mi smo rekli ne mafiji, strahu, nasilju, ludilu...- rekla je ona i dodala:

Tanjug
 

- Molim vas, ne nasedajte na laž da su svi političari isti. Ima nas koji verujemo drugačije, koji nećemo odustati, jer sloboda nema cenu. Ni politike nisu iste, dela su ono što se pamti, a nedela ono što se kažnjava.

Među govornicima bio je i psiholog Žarko Trebješanin.

- Srbiji nije potreban vladar već sistem u službi građana. Umesto pojedinca, nama potrebne su nam institucije i vladavina prava. Živimo u društvu gde su uništene ljudske vrednosti. Gde vlada primitivizam, egoizam, pohlepa i to se mora promeniti - rekao je on.

Ove subote, građani su prošetali drugačijom trasom od uobičajene, pa je tako protestna kolona prošla sledećim ulicama: Uzun Mirkova – Pariska – Kneza Sime Markovića – Pop Lukina – Brankova – Terazijski tunel – Svetogorska – Takovska, a potom pored zgrade RTS-a i Narodne skupštine i završila kod REM-a.

Tanjug
 

Kako su krenuli protesti?

Tanjug
 

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online