Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.11.2014.
03:33
Đ. Janković - Vesti A

Krov čeka 17 porodica

Užurbani radnici na novembarskom suncu, seku se grede za krovove, postavlja izolacija, lupaju čekići, radi se na sve strane. Tako je kažu od 6. oktobra na Vašarištu, nedaleko od autobuske stanice u Krupnju, gde niče novih 17 kuća za porodice čiji su domovi uništeni tokom majskih poplava.

Ispred buduće kuće: Šaban Suljić
 

Nije se to po gradilištu hitalo zbog buljuka novinara i kamera pristiglih da zabeleže posetu premijera Vučića, tako je, kažu, Krupanjci svakoga dana.

Italijani kasne

- Trebalo je i meni ovde da bude građena kuća, ali posao kasni. Pitao sam Vučića i rekao mi je da ako je ne izgrade Italijani, on će mi uraditi kuću, odnosno videće da se to uradi. Treba da idem kod njega u kabinet da vidimo šta ću i kako ću. Dve ćerke su mi se udale, a nas sedmoro sad živimo privatno u dve sobice u Krupnju, što plaćam 80 evra. Verujem da će mi premijer pomoći da se i ja ponovo skućim - kaže Živko.

U različitoj fazi su kuće čiju gradnju finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, odnosno Fondacija šeika Bin Zajed Al Nahjana, a nestrpljivo čeka 60 meštana koliko ih je ukupno u porodicama koje će ovde dobiti nov krov nad glavom.

Među onima koji jedva čekaju početak decembra, kada bi trebalo da se usele, je i Šaban Suljić (65) kome je bujica pre skoro pola godine srušila celu kuću na sprat koji je od imovine tada sačuvao samo odelo u kome se zatekao. On, supruga, sin, snaja i dvoje unučadi sačuvali su jedino glave i nadu da će im neko pomoći.


- Poplava je sve odnela, ali zahvaljujući državi i donatoru nećemo ostati beskućnici. Evo, to je moja buduća prizemna kuća, sledi pokrivanje, i ostali radovi, a sve će, rekli su mi jutros, biti gotovo do 6. decembra. Dobijam kuću od sto kvadrata, sa tri sobe, kuhinjom, špajzom i kupatilom. Zadovoljan sam kako ovi ljudi rade i hvala donatorima. Svaka im čast. Nekadašnja kuća na sprat bila je pored Čađavice, imao sam 90 kvadrata, dva kupatila, sobe, taman sam je sredio, kad udari nesreća. Dok se neuselim sa ženom sam u samačkom hotelu, a sin sa porodicom stanuje pod kiriju. Još malo pa ćemo opet svi biti zajedno i nastaviti dalje - kaže Suljić, pa ode u buduće dvorište da vidi šta majstori rade.

Čekaju novu kuću: Rade Blagojević sa suprugom Oljom, četvorogodišnjim sinom Miroslavom i majkom Danicom
 


Rade Blagojević iz Cerove jedan je od budućih stanara ovog naselja. Pred novu kuću došao je sa suprugom Oljom, inače Ruskinjom, četvorogodišnjim sinom Miroslavom i majkom Danicom.


- Nova kuća ima 80 kvadrata, kao i ona što mi je voda uništila, i s nestrpljenjem čekamo dan kada ćemo se useliti ovde. Zadovoljni smo što dobijamo kuću, a kažu da će donatori obezbediti nameštaj i kućne aparate. Sada živimo u obližnjem Kostajniku, kod moje sestre i zeta, i odbrojavamo dane dok ovo mesto ne postane naša adresa - kaže Rade.

Uređenje korita Čađavice

Nedaleko od gradilišta radi se i na uređenju korita Čađavice, biće sređena i korita drugih rečica koje protiču kroz Krupanj i izgrađene brane koje će u budućnosti sprečiti bujične vode da prave novu štetu. Krupanj se oporavlja, a nanosi zemlje i šljunka, kao i iskrivljeni pešački most svedoče o razmerama kataklizme koja je pre skoro pola godine pogodila prestonicu Rađevine.

Policajac Nenad Marković je 14. maja pred pomahnitalim rekama spasavao svoje sugrađane dok mu je kuća u naselju Žarkovača tonula pod naletom klizišta koje je pogodilo taj deo Krupnja.

Kuća je propala, ali na Vašarištu dobija novu. Njegovo petočlano domaćinstvo useliće se u sto kvadrata, a u subotu je pod svojim budućim krovom primio premijera Vučića.


- Rok za useljavanje je za nešto više od mesec dana. Premijer je rekao će sve biti završeno pre zime, tako da nam ostaje da se još malo strpimo. Veoma sam zadovoljan gradnjom i kvalitetom radova, a kao i sve moje buduće komšije jedva čekamo dan useljenja - kaže on.


Rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana, a gradi se 17 kuća od 60, 80 i 100 kvadrata. Osim ovih objekata koje finansiraju UAE, ovde je trebalo da bude sagrađena i kuća za porodicu Živka Miladinovića (46) iz Kržave.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online