Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.01.2016.
06:30
ruskarec.ru, Vestionline A

Posetite Rusiju u 2016: Ovo je 5 najlepših događaja koji vas očekuju

Proslava Nove godine usred leta, spaljivanje strašila od slame, čuvene ruske palačinke i drugi praznici, festivali i manifestacije koje ne treba da propustite prilikom posete Rusiji.

Wikimedia Commons/Florstein
Pogled na fontane u Peterhofu oduzima dah

1. Praznik fontana u Peterhofu

Ceremonija otvaranja je u maju, a ceremonija zatvaranja u septembru.

Svakog proleća u grandioznom dvorskom arhitektonsko-pejzažnom kompleksu kod Sankt Peterburga posle zimske pauze uključuje se 147 fontana koje ovom nezaboravnom mestu pridaju dodatnu lepotu i privlačnost. Uz zvuke klasične muzike ruskih kompozitora, balski ples, topovske salve i vatromet ova raskošna proslava posetiocima pruža veliko zadovoljstvo.

2. Božić i Nova godina u Moskvi

Od 25. decembra do 14. januara.

Moskva je krajem leta za vreme održavanja festivala "Spaska kula" prepuna zvukova i sjaja vojnih orkestara iz celog sveta, a početkom oktobra preobražena u svetlosnim instalacijama i multimedijalnim projektima festivala "Krug Svetlosti". Pa ipak, najlepša je u novogodišnjem sjaju.

Već prvih dana decembra rusku prestonicu preplave svetlosne instalacije, tuneli i fontane, kilometri ukrasne rasvete, klizališta u raznobojnom osvetljenju, ogromni ukrasi i originalne novogodišnje jelke.  

wikipedia.org
Božićni praznici još su lepši ako ih dočekate u Rusiji

3. Maslenica

Od 7. do 13. marta 2016.

Stari ruski praznik kada se ispraća zima i dočekuje proleće najmasovnija je proslava u Rusiji posle Nove godine i Božića. Za Maslenicu se spaljuje ogromno strašilo od slame, organizuje se masovno sankanje i karneval.

Ali najvažnije je da se prave tone ruskih palačinki sa svim nadevima koji se samo mogu zamisliti: od tradicionalnog crvenog kavijara do brusnice sa sosom od nane. Maslenica se slavi nedelju dana, a proslavi se možete priključiti bilo gde u Rusiji. Zato putnici imaju širok izbor: od šaljivih bitaka za osvajanje snežnog gradića u Sibiru do borbi gusana u gradovima ruskog Zlatnog prstena.

wikipedia.org
Glavno jelo za vreme Maslenice su blini (palačinke)

4. Trke psećih zaprega "Preko reke Sampo"

Od 22. do 24. januara 2016.

U šumama Republike Karelije prekrivenih snegom (860 kilometara od Moskve) svake zime nadmeću se psi severnih vrsta: sibirski haskiji, aljaski haskiji i aljaski malamuti. Na trkama se tokom tri dana okupi 35.000 gledalaca.

wikipedia.org
Sibirski haskiji u naletu

5. Proslava Nove godine u Jakutiji

Od 10. do 25. juna.

U junu u Jakutiji (8.400 kilometara od Moskve) među šamanima, jurtama i konjima možete proslaviti Novu godinu. Zima u Republici Saha je duga, sa prosečnom temperaturom od oko -50 stepeni Celzijusa. Među Jakutima, stanovnicima Sahe, zadržao se drevni običaj da se Nova godina slavi na dan letnje dugodnevice.

Praznik počinje ritualom u kojem se vatra i zemlja škrope kumisom (kobilje mleko), što obavlja glavni šaman, a završava se tradicionalnim plesom "osuohaj", koji liči na kolo, i zajedničkim dočekom izlaska sunca.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online