Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 29.04.2011.
13:06
S. Đurić - Vesti A

Većina pevača radi na crno

Većina pevača na srpskoj estradi već godinama se žali na sve lošiji položaj i sve manje pare, ali neće da priznaju da su sami za to krivi. Kako otkriva Danka Stojiljković, predsednik Udruženja estradnih umetnika Srbije mali je broj pevača i muzičara koji su članovi ovog udruženja. Zašto - ni sami ne znaju, iako kako kaže Danka, malo je potrebno da se dođe do članske knjižice, koja im donosi mnoge pogodnosti i olakšava život i rad.

Svi moraju da se prijave: Danka Stojiljković predsednik Udruženja estradnih umetnika Srbije

- Jedini uslov da se postane član Udruženja je da muzičar ili pevač dođe kod nas na audiciju, preda dokumentaciju i da se registruje.

U komisiji se nalaze kolege, koje potpišu da se muzičar bavi tim poslom. Ne mora tu nešto mnogo da peva i svira.

Mi pomažemo pevačima da ostvare svoja prava, da dobiju radni staž, da on i njegova porodica imaju socijalno osiguranje, da regularno prelazi granicu.

Godišnja članarina je 50 evra i niko ne bi smeo da se bavi estradnom delatnošću, a da nije kod nas prijavljen.

Međutim, samo 20 odsto pevača je regulisalo svoj status, a ostali faktički rade na crno - kaže Danka Stoiljković.


Zbog čega pevači i muzičari izbegavaju članstvo?
- Nikome to nije jasno. Postati član je izgleda ponižavajuće. Pa jedna Lepa Brena je došla kod nas na audiciju. I svaka joj čast, jer je ispoštovala one koji su anonimni. Da smo složniji i naša branša bi bila u boljoj poziciji. Očigledno je problem u njihovim glavama. Ako čovek koji se bavi ovim poslom ne može da izdvoji godišnje 50 evra, onda nemam reči. Neko to za veče popije u kafani. Ali, kad bi se digao jedan Miroslav Ilić i drugi pevači bi nas podržali, a svima bi bilo lakše.
 


Pa kako onda većina pevača uopšte radi?
- Godinama rade na divlje. Mi smo narod koji je sklon prevarama. Pre nekoliko godina krenula je muzička policija po restoranima i pevači su masovno dolazili da se učlane. Međutim, sada to niko ne kontroliše i oni su se opustili.

Dešavalo se recimo da ih vrate iz Hrvatske ili neke evropske zemlje jer nemaju licencu za rad, a samim tim ni pravo da pevaju. Na primer, na graničnom prelazu u Hrvatsku traži se papir sa licencom i ko ga nema ne može da uđe u zemlju.

Kako onda mnogi pevači ipak nastupaju u Hrvatskoj?
- Svako se dovija i snalazi, najčešće uzimaju lažne potvrde. U suštini pevač ne bi mogao da izađe iz Srbije, osim turistički ako nema licencu. Kad bi inspekcija radila svoj posao za tri meseca bi se sredila situacija.

U Srbiji bi pola kafana bilo zatvoreno, jer niko nije prijavljen, svi rade na divlje. U bilo koju kafanu u Beogradu da dođete uveče možete videti orkestar koji svira. Ako im tražite licencu, neki će imati, a većina neće. I ti koji imaju to je falš.

A, gazda lokala naplaćuje gostima muzički dinar. On čak ne bi smeo da angažuje nekog ko nema ugovor o radu, koji nije član Udruženja, jer je on onda radnik na crno.
 

Ne zna se broj pevača

 

Da li je uopšte poznato koliko danas ima pevača u Srbiji?
- Ne, ne zna se tačan broj i gotovo je nemoguće to utvrditi - kaže Danka.

Da li su Zvezde Granda vaši članovi?
- Ima ih dosta, ali ne možemo mi da jurimo one koje nisu.


Balkanska šatra

 

Kakva je situacija sa hrvatskim pevačima koji gostuju u Srbiji?
- Njih niko ne kontroliše i tu najviše gubi država, jer se ne plaća porez. Ne znam ko ih finansira, ko im daje dozvolu da dođu, da rade kod nas, to niko ne zna. Država ne radi svoj posao, pre svega srpsko ministarstvo kulture.

 

A, Hrvati, recimo, traže od naših pevača da se licenca prevede na hrvatski jezik kod sudskog tumača. To je smešno, balkanska šatra i cirkus. U Hrvatskoj srpski pevači moraju da se prijave, da plate porez...

 

Mi smo nemoćni. Umesto da država juri nas za sprovođenje zakona, mi jurimo državu, pa to nigde ne postoji!

POVEZANE VESTI

Subota 30.04.2011. 00:22
a koriste belo...
Subota 30.04.2011. 10:29
Odličan odabir fotke za ovaj članak! Izgleda kao je, nakon ovog intervjua, gospođa uhvatila estradu za muda!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online